СПРЕМНА ХАЛА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ЗА ПОТРЕБЕ ПРИВРЕМЕНЕ КОВИД БОЛНИЦЕ

СПРЕМНА ХАЛА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ЗА ПОТРЕБЕ ПРИВРЕМЕНЕ КОВИД БОЛНИЦЕ

Заједничким залагањем Града Новог Сада, Министарства одбране Републике Србије, припадника Војске Србије, као и бројних волонтера завршена је адаптација Хале 1 Новосадског сајма. Она је у року од 24 часа претворена у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима вирусне инфекције Ковид-19, а тај простор je заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем обишао министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић. Они су се сложили да су сви услови за пристојан смештај и збрињавање пацијената постигнути, и то у рекордном року.

 

– Оно што је било најављено, то је и учињено за само један дан, тако да је хала на Новосадском сајму спремна да ради у наредном периоду као привремена ковид болница. То је проузроковано погоршањем епидемиолошке ситуације у овом делу Војводине. По предлогу покрајинског секретара за здравство др Зорана Гојковића, тим Града Новог Сада је заједно са Министарством одбране обезбедио целокупну логистику. Велику захвалност дугујемо војницима, као и волонтерима и свима који су показали одговорост и допринели да све буде спремно у најкраћем року. Постављен је нови под у хали, монтирана неопходна опрема и обезбеђени пристојни услови за боравак пацијената, као и болничког особља. Због здравља наших грађана приморани смо да уместо сајамских или спортских манифестација у овој хали, нажалост  имамо болницу, али верујем да ћемо одговорним понашањем у кратком временском периоду победити ову пошаст и вратити се у редовне токове живота – рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да је сада на Клиничком центру Војводине и здравственом систему, да Халу 1 преузму и да одреде када ће ова болница почети са пријемом пацијената.

 

Министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић нагласио је да је охрабрујуће кад се види добро садејство локалне самоуправе, војске и волонтера који су дошли да помогну у припреми хале сајма за пријем преко 300 људи који ту овде имати прилику да бити збринути.

 

– Војска је увек уз свој народ. Од када је председник државе дао наредбу, још током првог таласа епидемије, да се војска укључи у цео процес у вези са ковид болницама, војници предано помажу локалним самоуправама широм земље како бисмо што брже и лакше победили ову болест. Огромну захвалност дугујемо младим људима, волонтерима из свих делова Србије који се придружили акцији формирања ковид болница – рекао је министар Стефановић и нагласио да је болнички капацитет Хале 1 352 кревета, од којих је за пацијенте предвиђено 312, а за медицинске раднике 40.