Srpski proizvođači na „Fancy Food Show NY“

Devet srpskih proizvođača hrane biće učesnici ovogodišnjeg „Fancy Food Show New York“, najvećeg globalnog sajma koji okuplja gastronome čija se hrana nalazi na trpezama najzahtevnijih svetskih restorana i konzumenata, rečeno je na konferenciji održanoj u hotelu Šeraton. Tom prilikom prezentovan je i program za predstojeći “Food talk 2018”.  

Foto: N.B.

U novootvorenom hotelu Šeraton prezentovano je devet proizvođača koji će 30. juna predstavljati Srbiju na njujorškoj manifestaciji. Ponuda je bogata i obuhvatiće najrazličitiji spoj ukusa – od sirovog meda iz Vojvodine sa ariljskim voćem do friškog sira, vojvođanskih tartufa i namaza od šumskih pečuraka. Proizvođači su renomirani stručnjaci za specifičnu, nutritivno obogaćenu i bezglutensku hranu sa teritorije naše zemlje.

Među odabranima našlo se i domaćinstvo Radojčić koje se bavi jedinstvenom proizvodnjom „Friškog jazačkog sira“.

Friški jazački sirevi se zasnivaju na tradicionalnoj proizvodnji. Generacijama unazad su se proizvodili po tradicionalnoj metodi, međutim to je bilo u mnogo manjem obimu. Danas su to mnogo veće količine. Imamo zaokružen ciklus proizvodnje i možemo da garantujemo za kvalitet našeg proizvoda – kazala je Marija Radojčić iz ovog domaćinstva.

Foto: N.B.

„Fensi food show New York“ je prilika da kupci iz celog sveta upoznaju srpske proizvode na pravi način, rekao je prilikom prezentacije predsednik Color Press Group Robert Čoban.

Selekciju je vršio USAID, a trudili smo se da proizvođači budu iz svih delova Srbije i da imamo najrazličitije vrste hrane. Od devet proizvođača, oko polovina njih je iz Vojvodine – pojasnio je Čoban.

Ova manifestacija biće održana od 30. juna do 2. jula, dok će tri nedelje pre toga u Novom Sadu biti organizovana najveća regionalna konferencija o hrani i vinu – Food talk 2018″, a ovogodišnji domaćin konferencije biće hotel Šeraton.

Foto: N.B.

Pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam podržao je ovakav način promocije domaćih proizvođača. Prema rečima pokrajinskog sekretara Ivana Đokovića značaj ovakvih manifestacija je veliki kako za privredu, tako i za turizam.

Jedan od najvećih svetskih brendova Šeraton u Novom Sadu potvrđuje da smo zaista turistička destinacija, prepoznati kao prestonica kulture i sedište najvećih evropskih festivala. Među najvećim turističkim atrakcijama jesu gastronomija, vinarstvo i u korelaciji sa gostoprimstvom naših ljudi, doprinose obogaćivanju kulture i unapređenju saradnje na svim nivoima vlasti i među privrednicima u ovoj oblasti. Ovo je mesto sastajanja turističke privrede, proizvođača iz oblasti agroindustrije i vinarstva – izjavio je Đoković.

Foto: N.B.

Predstavnici MK grupe istakli su da Šeraton hotel nije značajan samo za MK grupu nego i za čitav Novi Sad jer ima sve što je potrebno turistima, ali i Novosađanima.

Imaćemo dosta toga da ponudimo, a da nije vezano isključivo za hotelski smeštaj. Pre svega mislim na gastronomsku ponudu i wellness i spa centar koji se nalazi na poslednjem spratu. Osim mnoštva sadržaja, iskustvo pogleda na ceo grad koji pruža jedan poseban doživlja biće dostupno svim našim sugrađanima – istakla je Svetlana Kostić iz MK grupe.

Foto: N.B.

„Food Talk 2018“ održaće se 8. juna i to će biti šesti put da se ova konferencija organizuje u Novom Sadu. I ovog puta okupiće svetski poznate kuvare, stručnjake i food blogere.

 

Za Vojvođanske vesti Nedeljka Borojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.