„STRUNE OD SVETLA“ dodeljene Zvonimiru Đukiću (Đula Van Gog)

U predvečernjim satima 19. septembra, poetski rečeno, u suton kalendarski poslednje le(t)nje subote ove zlokobne godine se desila, po mišljenju potpisnika ovih redova, jedna dragocena, intimna svečanost u knjižari novosadskog izdavača „Solaris“ koja nam svojom toplinom vraća nadu u neka bolja vremena.

Po peti put je uručena nagrada „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici a ustanovio ju je, pre šest godina afirmisani pisac, kantautor i suvlasnik izdavačke kuće „Solaris“ iz Novog Sada, Saša Radonjić. Žiri, kome je presedavao Bogomir Bogica Mijatović je odlučio da ove godine dodeli Zvonimiru Đukiću Đuli, frontmenu rok grupe Van Gog iz Beograda. Prethodnih godina dobitnici ovog značajnog priznanja su bili Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac. Pored plakete, koju mu je uručio predsednik žirija, i ove godine je dobitniku pripala električna gitara iz kolekcije utemeljivača ove jedinstvene nagrade Saše Radonjića.

U obrazloženju žirija koje nam je pročitao dr Miroslav Miki Radonjić, član žirija, stoji: „Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija. U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine – Emotivno miniran.“

Pored ove, već pomalo tradicionalne nagrade, žiri je odlučio da od ove godine uvede i jednu novinu, satelitsko priznanje za nove stvaraoce „Svetlo od struna“, koje će se dodeljivati samo u onim godinama kada žiri prepozna poseban talenat i kapacitet na sceni naših mladih rokera. Po mišljenju žirija u poslednje vreme je priličnu sivu rokersku sceni obasjalo jedno izrazito talentovano svetlo u okviru grupe „Nemi pesnik“ tako da je prvu statueta „Svetlo od struna“ dodeljena njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

U prigodnom programu nam je Đule uz pomoć svog dugodišnjeg saradnika, perkusioniste i pratećeg vokala Srboljuba Srbe Radivojevića odsvirao nekoliko numera sa njihovog novog albuma „More bez obala“. Ovo prijatno veče su završili Marko Aleksić i članovi benda „Nemi pesnik“ čija je numera „Koliko si luda“, igrom slučaja, prošle sedmice proglašena za Hit nedelje na jednoj od retkih radio stanica, „Beograd 202“, koje neguju rok muziku. Pošto nemaju zvanično objavljen album numere ove mlade grupe, nove nade na novosadskoj rok sceni, možete pronaći na You Tube kanalu.

foto privatna arhiva Saše Radonjića