СУБОТЊА ПИЈАЦА НА ЗРЕЊАНИНСКОМ МАЛОМ ЈЕЗЕРУ

Овог викенда упутили смо се ка Зрењанину. На пет километара од центра града налази се комплекс језера „Пескара“. Највеће од три језера има уређену плажу и представља омиљено купалиште Зрењанинаца у летњем периоду. Поред тога постоји део за пецароше, рибарско подручје „Банат“.

До „Пескаре“ се може стићи градским улицама које воде ка приградском насељу Мужља и на крају Мостарске улице налази се рибљи ресторан „Мало језеро“. У суботу 23. октобра од 13 часова, овде је уприличена промоција и продаја квалитетних домаћих производа. Све је могло да се проба и да се добију информације на лицу места.

Милорад Поповић је представио своје вино и пчеларске производе, мед и прополис. За себе каже да производи мале количине вина, без хемије, као гаражни винар и иде по сеоским дегустацијама. Удружење жена из Мужље је понудило своје производе. Ајвар љути, слатки или цепкани. Џем од бундеве са ђумбиром, орасима или јабукама и наранџом, сува аронија, колачи. Било је и необичних комбинација као сенф са паприком и мешана салата са зеленим парадајзом.

Од 15 часова спреман је био овчији паприкаш. Сем тога, могло се поручити све са богатог менија ресторана. Првенствено рибљи специјалитети, чорба, паприкаш и печена риба смуђ, сом, шаран, деверика. Набављају дивљу рибу са Тисе или гајену из околних рибњака. Има и јела од пилетине, свињетине, палачинке. Уопште све је некако домаћински од атмосфере до пријатне музике. Није ни чудо да испод назива стоји додатак – ресторан за пријатеље.

Суботом се организују овакве пијаце а буде и дружења уз свирке. Унутра када је хладније а лети у башти у хладовини високог дрвећа са погледом на прелепо језеро. Како сазнајемо, ово језеро је било напуштено а сада је лепо уређено и долазе љубитељи мирнијих места.

Као и остала језера „Пескаре“ и ово је настало дугогодишњим ископавањем песка, након чега подземна вода извире преко песка, који је природни филтер. Зато је вода одличног квалитета, чиста, лепа и погодна за купање. Кажу да има слатководних медуза, које се могу наћи само у чистим водама. Овај предео је у оквиру СРП „Царска бара“ са мноштвом мањих језера у околини. Песак је вађен годинама, а нама је било интересантно да чујемо да је кориштен када се градио Нови Београд и новосадски Лиман.

Како је ово и крај насеља, дешава се да људи остављају мачиће, који су овде нашли храну и уточиште. Трчкарају на радост гостију, а ко жели може их и удомити. Лепа природа, укусни специјалитети, љубазни домаћини, то је све што нам је потребно за дивно проведен дан.

Текст и фотографије: Ивана В.