Sunčano, toplo i vetrovito

VOJVODINA

Drugog maja, koji je takođe neradni dan, i kada neki još uvek ostaju u prirodi, ujutru i pre podne treba očekivati pretežno sunčano vreme, kakvo će se zadržati i sredinom dana. Kasnije poslepodne i uveče očekuje se nova destabilizacija, uz lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine. Prema današnjim očekivanjima očekuje se samo ređa pojava pljuskova, što znači da bi se u većini predela ipak zadržalo suvo vreme. Duvaće umeren jugoistočni vetar, poslepodne i uveče na jugu Banata na udare jak.

Jutarnje temperature u sredu će se kretati između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 28 do 30 stepeni Celzijusa.

Biometeorološke prilike mogu doprineti pojačanju tegoba kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom i srčanim problemima, kao i kod nervno labilnih. Kod meteoropata je moguća glavobolјa i nervoza. Savetuje se smanjena fizička aktivnost i zaštita od UV zračenja.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo navode da kasna setva povrtarskih kultura može usloviti stvaranje plićeg korenog sistema biljaka, zbog čega treba obratiti pažnju na zalivne norme u toplom i sušnom periodu, kako ne bi došlo do abiotičkog stresa i smanjenja prinosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.