Svečano otvoren 12. „Prozefest“

Nastupom braće Teofilović, jedinstvenih interpretatora srpskih tradicionalnih i arhaičnih melodija, u utorak, 25. septembra 2018. godine, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, otvoren je Međunarodni festival proze „Prozefest“, 12. po redu, koji će trajati do 28. septembra. Na samom otvaranju, prestižna Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“ uručena je Miljenku Jergoviću, piscu iz Hrvatske.
Na festivalu će se novosadskoj čitalačkoj publici, uz Jergovića, predstaviti još pet pisaca – Borivoj Radaković iz Zagreba, Ranko Risojević (Banjaluka), Enes Halilović (Novi Pazar), Radivoj Šajtinac (Zrenjanin) i Srđan Srdić (Kikinda).
U uvodnom obraćanju, urednik govornog programa u KCNS Đorđo Sladoje, podsetio je da je u proteklih 11 godina KCNS ugostio mnoge velike pisce, a festivalskim programima prisustvovalo je više hiljada posetilaca. To, kako je rekao, makar nakratko demantuje priče o krizi knjige i čitanja, a poseban šarm „Prozefestu“ daju novosadski gimnazijalci koji aktivno učestvuju u festivalu.
Bojan Panaotović, direktor KCNS-a, uputio je pozdravnu reč učesnicima „Prozefesta“ naglasivši da su svi pisci ovog festivala podjednako važni, laureat je prvi među jednakima, „to smo rekli i prethodnih godina LJosi, Pamuku i Handkeu, pa naglašavamo i sada.“ Osvrnuvši se na činjenicu da su učesnici ovogodišnjeg festivala pisci iz regiona, Panaotović je ukazao da su dominantne intelektualne elite imale na umu čovekoljublje, filantropiju, praštanje, razumevanje, pa i ljudska i građanska prava, ne bi došlo do tragike kakvu poznaje Balkan. Značaj čitanja i prosvećivanja, Panaotović je potkrepio detaljem iz romana laureata Jergovića koji, govoreći o Gavrilu Principu, piše da su procesi na Balkanu mnogo složeniji nego što ih Zapad iskrivljuje i prezentuje svojoj javnosti, navodeći Principa kao glavnog uzročnika Prvog svetskog rata. – Zato je važno čitati Jergovića i književnu reprezentaciju regiona, kako bismo mogli pravilno da promišljamo i poimamo stvari – naglasio je Panaotović, a zatim ovogodišnjem laureatu Miljenku Jergoviću uručio prestižnu nagradu „Milovan Vidaković“. Đorđo Sladoje je rekao da se obrazloženje za ovo prestižno priznanje dodeljeno Jergoviću za njegov sveukupan prozni rad može naći u njegovim romanima i pričama.
Književnik i učesnik prvog „Prozefesta“, Vladislav Bajac, pozdravio je mnogobrojnu publiku festivala i prisetio se svoje izjave date medijima te prve godine festivala kao odgovora na pitanje koja bi bila njegova najveća vrednost u budućnosti: – Bez dvoumljenja sam naveo da bi to bila njegova mlada publika, a najpre učesnici – srednjoškolci, ali ne kao pasivni slušaoci, već kao moderatori razgovora. I tada i sada oni su zapravo blago ove originalne ideje, njeni kritičari i teoretičari, tvorci neopterećenog vrednosnog sistema, zagovornici čistote misli, nevine i ponosno naivne iskrenosti prema književnom delu i direktnosti u dijalogu – kazao je Bajac i proglasio „Prozefest“ otvorenim.

Ostavite odgovor