Svečano otvoreni 11. „Antićevi dani“

Uz čaroliju poznatih stihova Miroslava Antića
Uz čaroliju poznatih stihova Miroslava Antića koje je u svom neponovljivom stilu kazivao Ratomir Rale Damjanović, u ponedeljak 12. marta 2018. godine, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, otvoreni su 11. „Antićevi dani“. Manifestacija koja ove godine nosi slogan po naslovu čuvene Mikine pesme „Psovke nežnosti“, trajaće do 16. marta i sadržaće veoma bogate programe posvećene slavnom pesniku.
Ovogodišnje „Antićeve dane“ zvanično je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, a pozdravnu reč uputio je direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.
     Na početku svog obraćanja, Dalibor Rožić je preneo  prisutnima pozdrave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a zatim je podsetio da „Antićevi dani“ imaju posebnu misiju, jer neguju sećanje na velikana našeg pesništva.
– Antić je sinonim za duh Novog Sada, grada pesnika, kreativaca i mislilaca. Svojim delima Antić nam i danas poručuje da je itekako bio svestan značaja uloge kulture u formiranju identiteta jednog grada. To je jedan od bezbroj razloga zbog kojih treba da slavimo Antićevo ime i predstavljamo ga generacijama budućih Novosađana, jer on je bio i književnik i slikar, novinar i filmski stvaralac – rekao je Rožić. 
Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je da je značaj ove manifestacije ogroman i da nadilazi Novi Sad „jer veliki pesnici nisu samo novosadski, beogradski i srpski, već pripadaju evropskoj kulturnoj baštini“.
– Prošle godine manifestaciju „Antićevi dani“ predstavili smo u Podgorici, što je izazvalo veliko interesovanje tamošnje publike. U maju ove godine, gost Novog Sada biće direktorica Kulturnog centra Kotora, grada muzeja, pod zaštitom UNESKO-a, s ciljem da se manifestacija „Antićevi dani“ uskoro predstavi i Kotoranima, ali i dalje, širom Balkana – najavio je Panaotović.
    Direktor KCNS dodao je da manifestacija posvećena Antiću svake godine obiluje novitetima. Ove godine to je premijera filmskog ostvarenja pod naslovom  „Prvi film“, koji je posvećen  pesniku. Film reditelja Dušana Stojanovića i scenariste Lazara Stanivukovića rađen je u produkciji KCNS i biće prikazan večeras u 18 časova u Velikoj sali KCNS.
Svečanost otvaranja 11. „Antićevih dana“ uveličali su i članovi Hora OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, koji su svojim zvonkim glasovima otpevali neke od poznatih stihova velikog pesnika.

Ostavite odgovor