СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ ШЕСНАЕСТИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

Церемонијом у Свечаној сали Градске куће отворени су шеснаести по реду „Антићеви дани“. Званичном отварању претходило је полагање венаца на песников гроб и посета споменику у Дунавском парку од стране делегације Града Новог Сада коју су чинили Далибор Рожић члан Градског већа за културу, Ђула Киш председник Савета за културу, Сунчица Марковић помоћник директора Културног центра Новог Сада, Јелена Маринковић Радомировић председница Скупштине Града Новог Сада и чланови Одбора „Антићевих дана“ Маријана Јелисавчић и Ђезе Бордаш.

Част да својим говором отвори свечану церемоју у Градској кући имао је Далибор Рожић ‒ члан Градског већа задужен за културу, који је све присутне поздравио у име градоначелника Милана Ђурића и у властито име.

        Град Нови Сад годинама уназад свесредно подржава манифестацију „Антићеви дани“. Микино име сваки пут изговарамо с великим поштовањем, али и топлином, но, чини се, понајвише са великом захвалношћу, јер је Мирослав Антић највећи део свог живота уткао у наш град. Хвала му на свему што нам је оставио у аманет – истакао је Рожић, честитајући овогодишњем лауреату и организаторима манифестације.

Свечаном отварању присуствовали су и представници Српске православне цркве, председник Покрајинске владе Игор Мировић, конзулка Црне Горе Невенка Ћировић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић.

У име Културног центра Новог Сада присутне је поздравио директор Бојан Панаотовић. Истичући значај конкурса за доделу Годишње награде „Мирослав Антић“ који је ове године по први пут јавно расписан, Панаотовић је нагласио да томе у прилог најбоље говори чињеница да се на конкурс јавило чак 104 песника.

        Посебна је част за Културни центар Новог Сада што је овогодишња награда припала песнику таквих домета као што је Благоје Баковић. Ова награда је свакако повод за радост, али садашњи тренутак морамо сагледати и у светлу догађаја који опседају државу и место рођења овогодишњег лауреата. Црна Гора још увек чека сунце слободе и демократије у овом веку, те Благоју Баковићу желим да ове године дан свог рођења прослави радујући се сунцу слободе које ће обасјати нашу братску Црну Гору – апострофирао је Панаотовић.

Помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић подсетила је присутне да Културни центар Новог Сада од 2007. године организује програм „Антићевих дана“.

        За ових шеснаест година манифестација се развијала и напредовала, пратећи све сфере Антићеве делатности. Сваке године је лајтмотив манифестације неки од Антићевих стихова, нека упечатљива мисао или песма. Ове године је то поетска збирка „Гарави сокак“, која нам је у прошлој години, кад је Нови Сад био Европска престоница културе, послужио као основа за Програмски лук „Друга Европа“, те је креиран програм који се бавио ромском културом и уметношћу проматраном кроз поетику Мирослава Антића. Из тог програма је настао документарни филм „Блуз гаравих сокака“ који ће премијерно бити приказан у петак, 17. марта, у Културној станици „Барка“ – рекла је Сунчица Марковић.

Председник стручног жирија Мирослав Алексић упутио је присутне у сам ток конкурса, нагласивши да је велика радост што је песничка награда који ности Антићево име привукла толику пажњу.

        На конкурс су пристигле стотину и четири песничке књиге од педесет и пет издавача. Жири који је радио у саставу: Мирослав Алексић – председник и чланице Сунчица Радуловић Торбица и Мирјана Гардиновачки, сачинио је ужи избор у који је ушло седам аутора: Благоје Баковић, Бранислав Живановић, Енес Халиловић, Снежана Николић, Небојша Лапчевић, Милица Шпадијер и Миодраг Раичевић. Већинском одлуком жирија награда је припала песнику Благоју Баковићу за збирку „Није то моја вода“ у издању Српске књижевне задруге – саопштио је Алексић.

За сам крај, уваженим званицама и публици обратио се лауреат Благоје Баковић.

        Према мом мишљењу, сви дани у години су Микини дани, и све године у веку, и сви векови у еонима. Захваљујем се Граду Новом Саду, Културном центру Новог Сада, жирију овако угледне награде, свом издавачу и покровитељима књиге. Морам да се захвалим и великом Мики Антићу који ме је једном давно препознао и позвао међу песнике, и сада, са небеске катедре, препознао и наградио својим бесмртним именом – истакао је Баковић.

У музичком делу програма учествовала је група Кал која је за ову прилику одабрала неколико песама – ромских и војвођанских, баш како је Мика волео, а изведена је и Антићева омиљена ромска песма „Чороро“.