На свечаној академији уручена градска признања

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић уручили су овогодишњим добитницима градских признања Октобарску награду и Новембарску повељу у оквиру свечаног програма поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада.

– Срећан је и поносан Нови Сад што већ 170 година има Галерију Матице српске, најзначајнијег чувара нашег националног културног наслеђа, што има дневни лист “Дневник“, најстарију дневну новину у Војводини која 75 година информише на српском језику и ћириличном писму, што има Дом здравља “Нови Сад“ који је са пола века рада и најстарија здравствена установа тог типа у Србији, и коначно, што има људе попут Горана Бајшанског, који своју снагу и шампионске титуле стављају у службу хуманости – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и честитато свим Новосађанима Дан ослобођења од фашизма.

– Желим да заједно истрајемо у намери да наш Нови Сад стално напредује, јер ништа мање не заслужује један град херој, европска престоница културе и младих, град који је због хармоније наших различитости синоним за највише људске и цивилизацијске вредности као што су, поред осталог, антифашизам и слобода – рекао је градоначелник Вучевић. Директор Дома здравља “Нови Сад“ др Веселин Бојат захвалио се на Новембарској повељи у име 10 000 људи који су током 50 година провели радни век у Дому здравља, али и Граду као оснивачу на несебичној подршци да се здравствена заштита подигне на виши ниво.

Генерални директор “Дневник Војводина прес-а“ Душан Влаовић казао је да је Октобарска награда признање свима који су учествоавали у стварању тог листа, почевши од првог уредника, народног хероја Светозара Марковића – Тозе, нагласивши да је “Дневник“ опстао захваљујући доследности концепцији озбиљних новина.

– Признање које смо добили је показатељ да суграђани препознају вредност у ономе што радимо, а средства од награде усмерићемо на најбољи начин – нагласио је светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански поводом добијања Новембарске повеље.

Према речима управнице Галерије Матице српске Тијане Палковљевић – Бугарски ово је веома успешна година за ту установу којој је припала овогодишња Октобарска награда.

– Одржали смо низ важних свечаности, завршили обнову фасаде зграде Галерије Матице српске, обележили јубилеј и у згради Текелијанума у Будимпешти, а захваљујући поклону компаније “Таркет“ наша колекција увеличана је за 83 уметничка дела. Сматрам да смо оправдали поверење претходника и показали да је Галерија Матице српске понос нације – казала је Палковљевићева- Бугарски.

У свечаном програму у Градској кући учествовали су првак Драме СНП-а Југослав Крајнов, квартет “Il belpaese“ и првакиња Опере СНП-а Данијела Јовановић.