TAJNA MLADE RAKIJE PO XV PUT

Na salašu porodice Kopilović u Ljutovu već 15 godina održava se Festival mlade rakije koji okuplja na hiljade gostiju i pored uporne kiše koja danas pada, navodi subotica.info. Ljutovo – Rakija spada u ona brojna pića koja postaju bolja kada odleže, kada arome, mirisi, ukusi destilisanog voća u njima polako se sažimaju i sazrevaju dajući svoju punu snagu tek nakon izvesnog vremena. Ali nema dobre stare rakije, ako nije valjala kao mlada. Kakve rakije su pečene ove godine pokazaće se na Festivalu mlade rakije koji se u subotu, 11. novembra organizuje već 15. put. Svake godine ovaj festival na salašu porodice Kopilović okupi više hiljada ljudi, nepregledne kolone vozila hrle ka Ljutovu, selu nadomak Subotice kako bi se družili, degustirali, razgovarali, a ne izostaju ni slani mezetluci. Nije neobično da više drugara zakupi i manji kombi jer nakon isprobavanja rakija tako je bezbedniji povratak u grad. Prvi festival više je nalikovalo druženju šire porodice, kaže nam Saša Kopilović, pokretač ove neobične manifestacije. „Bilo je tu nas nekoliko šegrta kod kazana koji smo pomagali i onda smo odlučili da vidimo ko je šta napravio. Te prve godine bilo je devet izlagača i 90 posetilaca“, kaže Saša. Prošle godine bilo je 40 izlagača i tri i po hiljade posetilaca. Ne da nismo očekivali, mi ni sanjali nismo da ovo može ovoliko da naraste“. Od početka festival je posvetio svom tragično stradalom ocu, Blašku Kopiloviću, privredniku i učesniku u društvenom životu grada. Druga stvar koje se principijelno držao je negovanje kvaliteta. Tako su i ove godine pristigle uzorke rakija žirirali naši najveći stručnjaci: profesor dr Ninoslav Nikićević, profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i Ljubiša Stanković sa zemunskog Poljoprivrednog fakulteta. Ovo je jedan od najbolje organizovanih festivala mlade rakije, slobodno mogu reći u čitavoj Evropi“ ocenio je dr Nikićević. Njihova nepca i čula mirisa i ove godine testirala su 232 uzorka mlade rakije. Bila je ovo teška godina za voćare. Prošle godine smo imali 340 uzoraka, jer je godina bila bolja za uzgoj voća“ kaže Kopilović. Mlada rakija je ona bistra žestina, jasne arome i lepog voćnog mirisa koje se dobija od ovogodišnjeg roda i nakon što su potpaljeni kazani za destilaciju. Za nju je najbitnije, kaže Kopilović, da se sakupi kvalitetno voće i da se dobro uradi pečenje. Festival mlade rakije po pravilu okupi proizvođače rakije iz grada, ali sada već i iz čitave Vojvodine, pa i regiona. Preovlađuju tradicionalne rakije od šljive, kruške, jabuke, dunje, kajsije, ali nisu retki ni oni koji isprobavaju sa drugim sortama i začinima. Za rakiju, verovatno više nego i za jedno drugo piće, važi i da se peče i sprema u društvu, a tako i pije. Uobičajena predstava pečenja rakije je da se oko vatre u kazanu okupi i staro i mlado i da pre nego što poteče prva kapljica, teku priče iz porodične i opšte istorije, da se tu druži i satima provodi vreme u iščekivanju proizvoda koji će potom narednih meseci, kako je to uobičajeno u seoskim domaćinstvima, biti melem za sve rane, i duševne i telesne. Ovo je ipak, romantizovana slika – kaže Saša Kopilović. I korona ali i profesionalna proizvodnja promenili su pečenje rakije. To može još da postoji kod onog ko je peče za svoje potrebe, ali i tu se ljudi sve manje okupljaju. Ali ko peče veće količine, od kojih deo želi i da proda, to zahteva ozbiljnu proizvodnju, a ona i ozbiljan pristup“ kaže Saša Kopilović. Snimak Live prenosa se može pogledati ovde – https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/1049936256425061 Izvor: subotica.info