Danas je u Gospođincima održana treća po redu Sačijada, ova manifestacija nema takmičarski karakter, neće biti najboljih ekipa, već su svi učesnici pobednici.
Na ovoj Sačijadi učestvovalo je 20 ekipa, gro njih je iz sela a ostali su došli iz grada i okolnih mesta.
Svaka ekipa imala je svoje mesto za pripremu sača, gde su pripremali sastojke za jelo koje će kuvati.
Sastojci su bili razni u zavisnosti ko je šta obezbedio, od mesa se koristila mlada teletina, jagnjetina, prasetina, svinjetina, jaretina i govedina, uz obavezne dodatke krompira, luka, šargarepe, zeleni, peršuna, celera, kupusa, suvih šljiva, kiselih jabuka …
Jela su pripremana na žeravici od šapurika u proseku oko dva sata, uz povremenu kontrolu takmičara.
Veoma brzo skupio se veliki broj posetilaca ove manifastacije koji su bodrili takmičare i sa nestrpljenjem očekivali da isprobaju jela ispod sača.
Svi prisutni su bili posluženi pićem i hranom, poznavaoci kažu da bi se osetio kompletan užitak ovog jela potrebno je u porciju izvaditi sve sastojke i malo moče ili baza kako ga ko zove, radi potpunog doživljaja.
Pitali smo Borisa Straživuka koji sa svojom ekipom učestvuje u pripremanju sača, da nam nešto kaže o samoj manifestaciji, „Ova manifestacija ima za cilj isključivo druženje, ovo je treća godina kako se organizuje i svake godine je sve veća. Ekipe same obezbeđuju sve sastojke za sač i pripremaju ga po svojim receptima. Naravno da nam je svima želja da pripremimo što lepše i ukusnije jelo. Sud o tome doneće se na kraju, mislim da će sve biti u slast pojedeno“.
Gospođinčani su i ovaj put pokazali da su složni, kada nešto žele oni to jednostavno uzmu i naprave.
Za vojvodjanske: M. Živković
You must be logged in to post a comment.