У БЕОЧИН СЕЛУ ОДРЖАНИ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“

У суботу, 24. септембра одржани су „Михољски сусрети села“ у Беочин селу. Мештани већ знају редовно место за вашаре и друга окупљања. Манифестација је почела у 11 сати, а на програму су била разна такмичења – у спремању сача, старинског колача, у „плесу са дуњом“, „надвлачење конопцем“. За победнике су предвиђене награде, а били смо сведоци ватреног навијања. За најмлађе су предвиђене посебне игре а уприличен је и наступ тамбураша.

Манифестација „Михољски сусрети села“ представља пројекат Министарства за бригу о селу Републике Србије и одржава се у целој земљи. Циљ је неговање културе, традиције и унапређења друштвеног живота у селима. Ове године организовани су сусрети у многим војвођанским местима. Зрењанин – Стајићево, Нова Црња, Кањижа – Трешњевац, Алибунар – Банатски Карловац, Бачка Паланка – Нова Гајдобра, Сремска Митровица – Велики Радинци, Опово, Инђија – Бешка, Темерин – Сириг, Сечањ – Јаша Томић.

У суботу је у Беочин селу време послужило и окупило се пуно света. Посетиоци су у оквиру овог целодневног програма могли да уживају у дружењу, народним обичајима, песми, игри, спортским и кулинарским надметањима. Да испробају и купе деликатесе локалних произвођача хране. Сухомеснати производи стигли су из Бешенова. Пробали смо месо и поврће испод сача такмичара и било је одлично.

На тезгама су удружења жена околних места изложиле домаће производе. „Јана“ из Баноштора, „Бразилијански бисери“ из Бразилије, „Велико срце“ из Сусека, „Горска ружа“ из Раковца, „Вредне пчелице“ из Луга су нека од њих. У понуди су били колачи, тегле зимнице, меда, ракија, рукотворине – вез, крпаре, торбе, накит, магнети, слике. Било је собног цвећа и раскошних јесењих ружа за баште. Лепо дружење и уживање за сва чула.

Текст и фотографије: Ивана В.