У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФОНДА „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАНА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФОНДА „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАНА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

У оквиру Међународног сајма енергетике и инвестиција, у Мастер центру Новосадског сајма одржана је Међународна научна конференција „Обновљиви извори енергије у урбаним срединама“ као део пројекта „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“.

Пројекат „Експлоатација различитих извора у производњи „зелене“ енергије – XDEGREE“, укупне вредности 1.696.336,09 евра, има за општи циљ подизање енергетске ефикасности у комуналним предузећима из области водоснабдевања и прикупљања и третмана отпадних вода максималном употребом обновљивих извора енергије, одвија се у склопу Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020, и сада је у другој половини свог трајања (15. јул 2017 – 14. јануар 2020).  Партнери на пројекту су: Фонд ,,Европски послови“ АП Војводине; Универзитет у Новом Саду; Јавно-комунално предузеће „Водоканал“ Сомбор; Винковачки водовод и канализација д.о.о. Хрватска и Пољопривредни институт Осијек, Хрватска.

У уводном делу Конференције присутнима су се обратили Ненад Грбић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, проф. др Стеван Станковски, проректор за науку Универзитета у Новом Саду и др Филип Кулић, редовни професор на Факултету техничких наука у Новом Саду, који је и менаџер пројекта.

„Велика енергетска зависност јавних комуналних предузећа у области снабдевања питком водом и третирања отпадних вода, као и низак степен коришћења обновљивих извора енергије заједнички су проблеми не само прекограничног подручја, већ и целог региона у ком живимо.

Технологије за коришћење обновљивих извора енергије промовишу људски развој подстичући економски напредак, ублажавајући ефекте климатских промена, доприносећи енергетској сигурности и доносећи знатне користи по здравље.

Омогућавање приступа енергији из обновљивих извора је једна од најважнијих одлука у дугорочној политици коју нека земља може донети. Светске владе поставиле су приступ енергији, нарочито енергији из обновљивих извора, као важан циљ који треба остварити до 2030. године. У складу са тим  ове теме заузеле су веома важно место међу приоритетима финансијске помоћи Европске уније која се бесповратно додељује путем Инструмента за претприступну помоћ.

Стога ми је драго да је Фонд „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, део конзорцијума партнера који имају искуство у овој области“, навела је директорка Ендерић у свом обраћању.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић је истакао да овај пројекат има посебне вредности које се огледају у промени еколошко-енергетске културе и лоших навика, подизању енергетске стабилности, ефикасности и независности, те заштити животне средине, те да је коришћење „зелене енергије“ један од начина да се превазиђу изазови савременог доба за све већом потребом за енергијом.

„Србија има доста компаративних предности за коришћење обновљивих извора енергије. Када је у питању соларна енергија, имамо 30 одсто потенцијала више у односу на просек ЕУ, а када је реч о биомаси, имамо неких 10-так милиона тона само на територији АП Војводине. Србија са инвестицијом од приближно 600 милиона евра у ветропаркове дели 10. место у Европи, са земљом као што је Норвешка. Отворени су ветропаркови код Вршца, Куле, Алибунара, а ове године нас очекује отварање два велика ветропарка код Ковачице и Ковина“, изнео је Грбић и нагласио да неопходност коришћења обновљивих извора енергије, што промовише и пројекат XDEGREE, јестe и коришћење европских фондова, што доводи до нових модела финансирања и остваривања и циљева који се, у крајњој линији, своде на заштиту животне средине, смањење потрошње и спровођење мера енергетске ефикасности.

Конференција је била подељена у панеле: „И урбано и рурално“ – концепт развоја обновљивих извора енергије, те „Обновљиви извори енергије и одрживи развој у урбаним срединама“, који одговарају специфичним циљевима којима се тежи у области промовисања и унапређења употребе различитих облика извора обновљиве енергије у прекограничној области:

– Повећање енергетске независности јавних комуналних предузећа користећи обновљиве изворе енергије

– Боље коришћење биомасе у постројењима за производњу биогаса

– Повећање свести у јавности о енергетском потенцијалу из обновљивих извора енергије у прекограничним регијама.

Своје експертске ставове изнели су др Мирко Бабић (УНС Нови Сад, редовни професор у пензији), Тихомир Чупић (Пољопривредни институт Осијек), Домагој Витаковић (Сент Луис, УСА), Славиша Јелисић (НВО Еволуција, Бања Лука), Никола Маодуш (ФТН Нови Сад) и Иван Полак (Клостеренбург, Аустрија).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.