U pitanju je brzi voz…

Svedoci smo ekspanzije nasilja
Svedoci smo ekspanzije nasilja i nasilnog ponašanja u društvu. Nažalost s obzirom da se iz potpuno misterioznih razloga ono toleriše i promoviše kao poželjan obraz ponašanja, pored nasilja među decom, vršnjačkog nasilja, sajber kriminal i sajber nasilje su sve zastupljeniji na društvenim mrežama. Ono što je veoma teško objasniti starijim generacijama je to, da je sajber nasilje veoma stvarno i izuzetno pogubno, iako se odvija na internetu.
Moram da napomenem da se pod sajber maltretiranje ubraja i maltretiranje putem mobilnog telefona, mail-a i svih sličnih uređaja sa kojih možete uznemiravati nekoga.
Ono što mene posebno zabrinjava je činjenica da to počinje već tu u drugom razredu osnovne škole.Načini su raznovrsni. Od plasiranja tračeva, preko kačenja tuđih fotografija, preko foto montaža u cilju da se neko ponizi, osramoti, izvrgne ruglu, skrinšotova tuđih poruka, , objavljivanja ličnih podataka, do veoma ozbiljnih pretnji i ucena. Veliki problem kod sajber maltretiranja i generalno sajber kriminala je to što je počinilac sakriven iza pseudonima i avatara, koje odabere.
Ako poseduje barem malo znanja, isto tako može da postane nevidljiv čak i onima kojima je posao da ih u tome zaustave, i sankcionišu. Još jednu stvar moram napisati. Dodatnu frustraciju i strah pravi osećaj nemoći, jer roditelji ne znaju često kako da se postave u takvim situacijama, dom prestaje da bude sigurno utočište. Probajte da razumete kakav pritisak sa dalekosežnim posledicama, to pravi detetu.
Neretko se deca povlače u sebe i postaju asocijalna. Neretko se deca odluče na ono najgore, postanu suicidna. To je postao ozbiljan problem u vremenu u kojem živimo. Zato smatram da bih pogrešio kad bih vam rekao, da je dovoljno da pričate sa svojom decom.
Mišljenja sam da bi država, veoma ozbiljno morala da se pozabavi tom problematikom.
Potrebna je edukacija u oba smera. Edukacija dece i edukacija roditelja.
Sa razvojem tehnologije otvaraju se nove mogućnosti i ideje, kako izvršiti krivično delo i proći nekažnjeno. U pitanju je brzi voz u koji moramo uskočiti što pre, makar u zadnje vagone jer u suprotnom završićemo pod njim na šinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.