28. mart 2024.

У СРБИЈИ РЕГИСТРОВАН УКУПНО 741 СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ КОРОНАВИРУСОМ

Заменица директора Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрован укупно 741 потврђен случај COVID-19, док су преминуле још три особе.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Палати Србија навела да су од последњег извештаја тестирани узорци 376 особа, од којих је 82 позитивно и 294 негативно на нови коронавирус.

Она је навела да су у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиране укупно 2.462 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У последња 24 часа регистрована су три смртна исхода која се повезују са COVID-19, истакла је Кисић Тепавчевић и прецизирала да је у КЦ Војводине преминуо пацијент стар 62 године, који је боловао од хипертензије, гојазности и болести бубрега, а у КБЦ „Драгиша Мишовић“ још две жене старе 86 и 82 године, које су имале удружена хронична обољења.

Према њеним речима, у овом моменту на респиратору се налази 55 особа, од којих 10 на Инфективној клиници КЦС, троје у КЦ Ниш на Клиници за инфективне болести, четири у КЦ Војводине, седам у КЦ Крагујевац, 14 у КБЦ ”Драгиша Мишовић”, седам на Клиници за пулмологију КЦС и 10 у КЦ Ниш – у старој згради хирургије.

Она је нагласила да је нулти пацијент у Србији излечен, као и да је више од 50 пацијената имало двоструко негативан налаз.

Садашњи број оболелих показује какве смо мере предузели претходних седам дана, а ово како се понашамо данас и јуче видеће се наредних дана. Кључ је у нама и сви морамо озбиљно да схватимо колико сваки појединац има улогу у даљем ширењу инфекције, поручила је Кисић Тепавчевић.