24. maj 2024.

У СРБИЈУ ВРАЋЕНО ПРИБЛИЖНО 4.000 НАШИХ ГРАЂАНА

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да готово да више нема ниједног грађанина Србије који је блокиран на неком аеродрому или граничном прелазу широм света, истичући да је до сада превезено нешто мање од 4.000 људи, од којих половина авионом.
Дачић је у изјави за Телевизију Прва најавио да је за данас планиран лет из Истанбула и Букурешта, уз напомену да ће сутра наша земља организовати лет из Беча, а очекује се поново и лет из Париза. Он је навео да ће бити још летова који нису у организацији државе, међу којима су лет из Чешке, који је планиран за 2. април, затим из Израела и Штутгарта, док се још разматра шта ће се предузети поводом наших људи који су у Швајцарској. Често се дешава да се одређени број људи пријави за неки хуманитарни лет, а да се потом авиони враћају полупразни јер путници не дођу кад чују да треба да буду у Србији у карантину, указао је први потпредседник Владе.
Према његовим речима, међу српским држављанима који желе да се врате у земљу из иностранства има ученика, студената, пацијената који су се лечили ван земље, оних који су сада остали без посла, али има и приближно 20 туриста из Милана. Многе земље које враћају своје грађане у земљу наплаћују карте, међутим, Србија то не ради и зато молим за разумевање јер Влада није туристичка агенција, нагласио је он и напоменуо да су авиони „Ер Србије“ веома ангажовани у превозу хуманитарне помоћи, робе, опреме, лекова, респиратора. Процедура након повратка држављана у Србију није у рукама Министарства спољних послова, већ Министарства здравља и МУП-а, објаснио је Дачић и нагласио да сви треба да рачунају на то да ће бити у кућној изолацији 28 дана, а у карантину док се не добију резултати тестова, што може да потраје неколико дана. Он је упутио апел свим нашим људима у иностранству да се не пријављују у амбасадама за повратак у Србију, а да потом одустану када Влада пошаље авион, уз изговор да су се тестирали у другој земљи и да зато нема потребе да иду у изолацију, јер ће сви без изузетка бити у карантину. Дачић се осврнуо и на здравствено стање дипломата у Швајцарској, рекавши да су добро и да нема других потврђених случајева заразе међу нашим особљем. Цео наш дипломатски и конзуларни кадар је ангажован на помоћи нашим људима. Покушавамо да се нађемо на услузи свима, али су нам могућности мале и ограничене, закључио је први потпредседник Владе.