У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА ОБЕЛЕЖЕНА 176. ГОДИШЊИЦА МАЈСКЕ СКУПШТИНЕ

Свечаном академијом и полагањем венаца у Сремским Карловцима данас је обележенa 176. годишњица одржавања Мајске скупштине, на којој је 15. маја 1848. године проглашено стварање Српске Војводине.

Обраћајући се присутнима, председница Покрајинске владе Маја Гојковић рекла је да је Мајска скупштина један од најзначајнијих догађаја у нашој историји, јер је њиме недвосмислено исказана вековна тежња и жеља за слободом српског народа Војводине и његово уједињење са браћом из Србије.

Према речима председнице Гојковић, те 1848. године, када су широм Европе револуционари масовно клицали новој будућности и раскиду са прошлошћу, српски народ био је на правој страни историје, а тако је, како је оценила, било и седам деценија касније, као и непун век након Мајске скупштине, баш као и у последњој деценији турбулентног двадесетог века.

„Срби су одавде гласно узвикнули да желе слободу свог језика и вероисповести, право на школовање и укидање феудализма. Много бројнији, материјално имућнији и кадровски организованији народи Европе тога доба нису имали храбрости и спремности да крену тим путем“, истакла је председница Гојковић.

Како је навела, време после Мајске скупштине није било нимало лако за српски народ, а искру коју је она запалила нико није успео да угаси и горела је и тињала све до остварења свих слободарских снова и надања.

„Сви имамо разлога и за понос и за славље. Нека заједништво и вера у боље сутра засијају читавом Војводином и Србијом, јер се са овог места сећамо само оног доброг и великог, које нам и данас показује пут којим морамо заједно да ходамо ако желимо да будемо достојни настављачи дела наших великана“, поручила је председница Гојковић.

На свечаности су се обратили и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

Поводом 15. маја, датума од покрајинског значаја, председница Гојковић уручила је покрајинска признања у области науке „Милутин Миланковић“ и у области уметности „Павле Јовановић“ – проф. др Божу Далмацији, емеритусу Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, и Уметничкој ливници „Станишић“.

Свечаној академији присуствовали су и представник председника Владе Републике Србије Никола Бањац, потпредседници и чланови Владе Републике Србије и Покрајинске владе, потпредседници и посланици Скупштине АП Војводине, председник Матице српске, представници градова и општина, цркава и верских заједница, војске, полиције и други.

У оквиру програма обележавања годишњице Мајске скупштине, потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић положила је венац на споменик војводи Стевану Шупљикцу у Панчеву, док је на његовом гробном месту у манастиру Крушедолу венац положила покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  Александра Ћирић Бошковић.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић у Сремским Карловцима положио је венац на споменик вожду Ђорђу Стратимировићу, док је на његовом гробном месту венац положио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Бранко Маркоски.