У сусрет „Прозефесту“: Ана Марија Грбић – Срнећа леђа

Промоција збирке прича

У оквиру програма У сусрет „Прозефесту“ који најављује 16. Међународни фестивал прозе – PROSEFEST, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у четвртак 15. септембра у 19 часова одржаће се промоција збирке кратких прича Срнећа леђа Ане Марије Грбић. О збирци ће, поред ауторке, говорити књижевни критичар Драган Бабић, а разговор ће модерирати Мирјана Фрау Гардиновачки.

„Шта чини нечији живот вредним приповедања? Необичност. У реду, такав одговор је саморазумљив, уобичајен, предвидљив, очекиван… Да би се приповедало о било чему, регуларни поредак тог ‘било чега’ мора бити поремећен, ишчашен, ‘испао из зглоба’. Мора се, дакле, причом потврдити његова нерегуларност, и ту прилику није пропустио ниједан писац откад је света и века, и сврбљиве потребе да се људске мисли скрасе на папиру, у некаквој вражијој форми.

Али, шта са обичношћу? Како о њој приповедати? Како учинити јунацима (ако је то добар појам, јер ту никаквог ‘јунаштва’ нема) оне који се ни по чему не издвајају, оне који не привлаче ничију пажњу него чаме у својим малим, анонимним животима, авај, тако налик животу сваког од нас? Ана Марија Грбић се у књизи фасцинантних, маштовитих прича из људске свакодневице, са обећавајуће изнађеном, изненађујућом кованицом у наслову једног од циклуса ‘Скоросмртница’ (на срећу, ни данашњи песници, попут АМГ, нису заборавили на обавезу да ‘кују речи’), сва предала настојању да у обичности види узвишеност, трагичност, гротеску, комичност, смех у сузама, препуштајући се готово карневалској распојасаности језика. О чему год да приповеда, а неизоставно је реч о необичној обичности (то је искупљујућа синтагма), Ана Марија Грбић чини то са инвентивношћу поетске микроскопије живота. И за резултат имамо књигу Срнећа леђа која се чита од корица до корица, у једном даху, па опет из почетка. Да би се, у крајњем збиру, и у случају Срнећих леђа потврдило прастаро правило да је успела кратка прича много дужа него што на први поглед изгледа. Такорећи роман, сведен на своју суштину.“

                                 Михајло Пантић

 

Ана Марија Грбић рођена је 1987. године у Београду где тренутно похађа докторске студије из књижевности и предаје креативно писање. Објавила је збирку песама Да, али немој се плашити (Првенац, 2012), поему Венерини и остали брегови (ЛОМ, 2014), збирку Земља 2.0 (Аретé, 2017), Идоли и последњи дани (Контраст, 2018) и збирку кратких прича Срнећа леђа (Геопоетика, 2021). Идејни је творац песничке организације АРГХ. Дела су јој превођена на пољски, енглески, македонски, бугарски и мађарски језик. Члан је Српског књижевног друштва и ПЕН центра Србија.

 

Фото: Игор Станојевић