U znaku proslave jubileja – Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore

Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore biće održano u Novom Sadu od 16. juna do 21. juna 2018. godine na SPENS-u. Mačevalački savez Srbije ima tu čast da u Novom Sadu ugosti najbolje mačevaoce Evrope na prvenstvu koje se prvi put u istoriji organizuje u Srbiji. Očekuje se dolazak 400 takmičara iz 40 zemalja Evrope, a finala prvenstva svaki dan će biti prenošena na domaćim i satelitskim televizijama. Prvenstvo će biti u znaku proslave 90 godina od osnivanja Mačevalačkog saveza Srbije.
eurofencingns2018.com
Dan pre početka prvenstva, 15. juna, održaće se kongres Evropske konfederacije gde će se sakupiti predsednici svih 45 članica iz cele Evrope. “Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam prilike da kao predsednik Saveza budem uključen u ovakav spektakularan projekat. Imamo odličnu podršku Ministarstva omladine i sporta, Pokrajine i Grada bez kojih ovo takmičenje ne bi bilo moguće. Moram pomenuti da, pored Evropskog prvenstva, za Srpsko mačevanje 2018. godina nosi i jedan veliki jubilej; Mačevalački savez Srbije slavi 90 godina od osnivanja 22. aprila, baš ovde u Novom Sadu. Savez će u tu čast organizovati više događaja, a u narednim mesecima planirano je i izdavanje monografije”, izjavio je predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski.
eurofencingns2018.com

JUBILEJ – 90 godina postojanja

Sekretar mačevalačkog savez Srbije Vukašin Stošić istakao je da savez u 2018. godini slavi 90 godina postojanja: “ Osnovan je 22. aprila 1928. godine u Novom Sadu. Gledajući istoriju i šta je naš sport preživeo od svog osnivanja do danas, veliki je uspeh svih nas u istoriji ali i sadašnjosti mačevalačkog sporta što smo došli do trenutka kada smo u prilici i mogućnosti da organizujemo seniorsko prvenstvo Evrope; što imamo prilike da se pohvalimo sa 300 stotine takmičara, sa 16 klubova i dva teritorijalna saveza, sa 14 licenciranih trenera, 48 nacionalnih sudija, sedam međunarodnih sudija, organizovana tri Evropska prvenstva, 10 svetskih kupova, 10 evropskih kupova, Univerzitetskim igrama i sjajnim rezultatima naših takmičara poput 5. i 7. mesta na Evropskim šampionatima. Mi imamo šta da proslavimo, i to je čast za sve nas koji smo u ovom sportu. “ Tokom godine planirani su brojni događaji u čast ovog jubileja. Nakon kongresa Evropske konfederacije koji se održava pre početka Šampionata, savez će prirediti gala večeru za predsednike evropskih federacija a očekuju se gosti iz celog sveta, uključujući i predsednika Svetke mačevalačke federacije Ališera Usmanova. Tokom narednih par meseci očekuje se završetak i izdavanje monografije o istoriji Saveza koju piše Dušan Kolundžija.
eurofencingns2018.com
Izvor: eurofencingns2018.com

Ostavite odgovor