Uručenjem nagrade Dejanu Aleksiću završeni 12. „Antićevi dani“

Uručenjem nagrade „Miroslav Antić“ ovogodišnjem laureatu Dejanu Aleksiću u Svečanoj sali Gradske kuće Novog Sada, završena je manifestacija „Antićevi dani“, 12. po redu, koja je trajala od 13. do 15. marta. Završnoj svečanosti prisustvovali su Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada.   Na početku svečanosti posvećene laureatu Dejanu Aleksiću koji je priznanjem „Miroslav Antić“ nagrađen za zbirku „Radno vreme raja“ u izdanju KCNS, braća Dragan i Dušan Krstić, uz zvuke gitare, otpevali su Antićeve pesme „Plavi čuperak“ i „Psovke nežnosti“.
Potom se u ime Organizacionog odbora manifestacije prisutnima obratio Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, koji je istakao da je Miroslav Antić svojim delima obeležio jednu epohu. Jelušić je kazao da, zahvaljujući tome što je tokom svog života bio i zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, što je radio sa kompresorima, obrađivao drvo, umeo da napravi krov, ali i glumio, pravio lutke i vodio TV emisije, Mika Antić se uvek doživljava kao jedan od nas.
– Ali, moramo ga doživljavati i kao jednog od onih ljudi koji su svojim talentom uspeli da se uzdignu do granica svevremenosti. Zadužio nas je Miroslav Antić ne samo svojim delima, nego i bezgraničnom ljubavlju prema Novom Sadu i vojvođanskoj ravnici. Ova manifestacija i dani koji su mu posvećeni, kao i priznanje koje se dodeljuje, predstavljaju naš doprinos čuvanju uspomene na misli, reči i poruke ovog velikana – rekao je Jelušić. Odluku žirija da ovogodišnju nagradu, koja nosi pesnikovo ime, dodeli Dejanu Aleksiću, obrazložio je predsednik  Miroslav Radonjić rekavši da je žiri, u čijem sastavu su bili i pisci Mina Đurić i Nenad Šaponja, odluku o laureatu doneo jednoglasno.
– Aleksić nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga “Radno vreme raja”, komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika – rekao je Radonjić. U svečanoj besedi, pošto mu je predsednik gradske  Skupštine Zdravko Jelušić uručio nagradu „Miroslav Antić“, Aleksić je otkrio da prema Antiću oseća dvostruku odgovornost, jer je pre nekoliko godina dobio i priznanje „Plavi čuperak“ Zmajevih dečjih igara.
– Poezija je stvarnost za sebe, a pisanje pesama tiha i posvećena delatnost koja ne počiva na ambiciji stvaraoca da menja svet, ali svakako može da menja pogled na svet. Antićevu poeziju čitamo kao uzvišenu istinu. Pojedine njegove pesme su prava lirska otkrovenja posle kojih jasnije sagledavamo i čistije osećamo svet u sebi i sebe u svetu – rekao je Aleksić i zahvalio se Gradu Novom Sadu na ovom priznanju. U čast laureata i kao mali omaž Miki Antiću, Radonjić je pročitao naslovnu pesmu iz nagrađene zbirke „Radno vreme raja“, a potom je još nekoliko pesama iz zbirke pročitao glumac Boško Petrov.
Svečanost je završena performansom glumačkog para Jugoslav Krajnov i Sanja Ristić Krajnov koji su uz gitarsku pratnju Nenada Patkovića izveli scensko – muzički prikaz „Kad sam bio garav“ rađen stihovima Antićeve zbirke „Garavi sokak“.
Inače, tokom poslednjeg dana manifestacije „Antićevi dani“, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada održan je susret ovogodišnjeg laureata Dejana Aleksića sa decom.   U Likovnom salonu KCNS promovisana je knjiga „Silazim u tišinu tega bačene kocke“ u izdanju KCNS, čiji je autor   prošlogodišnji dobitnik nagrade „Miroslav Antić“ Nenad Šaponja. U programu koji je vodio Nedeljko Mamula, pored Šaponje, učestvovao je i pisac Saša Radojčić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *