Varljivo leto ’68. u KCNS-u

Projekat “Vip Kinoteka”

Četvrtak27septembar 2018.
u 19 časova
Velika sala Kulturnog centra Novog Sada

Prisustvo slobodno!

Da bi ovo kultno delo bilo očuvano, Jugoslovenska kinoteka je napravila restaurisano digitalizovano izdanje. Projekat “Vip Kinoteka” – u okviru kojeg se prikazuje ovaj film i zajedno potpisuju Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile – omogućuje da sjajni klasici srpske i jugoslovenske filmske produkcije dođu pred staru ili potpuno novu publiku, koja će se na najbolji način, posredstvom kvalitetnih restaurisanih kopija, možda po prvi put sresti sa najboljim filmovima domaće produkcije. Digitalna restauracija daje trajno visok standard kvaliteta, u čemu u regionu neporecivo prednjači Odeljenje digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke.

Partner projekta u Novom Sadu je Kulturni centar Novog Sada.

Režija: Goran Paskaljević

Scenario: Gordan Mihić, Goran Paskaljević

Uloge: Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ivana Mihić, Mija Aleksić, Sanja Vejnović, Neda Arnerić, Dragana Varagić, Branko Cvejić i dr.

Produkcija: „Centar film“

SFR Jugoslavija, 1984.

U leto 1968. godine maturant Petar Cvetković stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, profesorku sociologije zbog koje za maturski rad na očevo oduševljenje uzima temu iz marksizma. Potreba da konačno nađe „ženu svog života” dovodi ga u delikatne i komične situacije, što izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, čoveka uštogljenih manira i dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina mora vaspitavati „čvrstom rukom” i koji pati zbog svog „buržoaskog porekla“, jer mu je otac pre rata bio geometar i školovao se u Pragu.

Kada Petar konačno nađe svoju istinsku veliku ljubav, čehinju Ruženjku, zbog tada aktuelnih društvenih zbivanja i sovjetske vojne intervencije u Čehoslovačkoj, romansa biva nasilno prekinuta.

Ostavite odgovor