Vežbe koje čine čuda

Dozvoliću sebi da izjavim da su ovo dve najkvalitetnije vežbe, kako za vaše telo, tako i za vašu psihu – “swing” i “burpees”. Vežbe koje možete raditi bilo gde i bilo kada, naravno, uz adekvatno zagrevanje i upoznavanje sa tehnikom izvođenja ovih vežbi. Imate dovoljno razlićitih snimaka po internetu, neću vas daviti sa time sada ovde. Ukoliko ne želite sami da učite, putem interneta, moja preporuka vam je da nađete nekog od trenera koji vas mogu naučiti kako se izvode ove vežbe. Budite pažljivi sa izborom trenera, svi mogu tvrditi da znaju da vas nauče da pravilno izvodite ove vežbe, ali istina je da jako malo njih zna pravilno da ih izvede. Ne uživaju svi u ovim vežbama… Iako su svi manje više svesni pozitivnih efekata ove dve vežbe, oni “negativni” efetki se primete mnogo brže i mnogo lakše. Pojave kao što su mučnina, bolni trbušni mišići, mišići zadnjice koji se grče, zategnute butine, stegnuta “zadnja loža”, upaljene podlaktice, zatenuta ramena i gornji deo leđa i um koji vrišti i zove u pomoć. Biti zdrav, funkcionalan i snažan nije lako. Zaista nije lako, ali zapravo nije ni toliko teško. E sad, to što ste godinama sedeli i blenuli u bilo koji ekran koji vam je dostupan, ispijali kafe po kafićima, plažama ili po dnevnim sobama, pa vam je dunulo u glavu da se u julu spremate za letovanje u avgustu i septembru, to je samo vaša stvar, ali nije ni to tako loše, ako imate snažan um, koji će vam trebati, ukoliko vijate “beach body” za avgust ili septembar. Ne može baš tako lako da ide. Možda i može, ali će boleti. Sigurno će boleti. Dakle, ono stalno govorim ljudima sa kojima radim – Ako želiš da izgledaš kao maratonac, treniraj kao maratonac. Ako želiš da izgledaš kao sprinter, treniraj kao sprinter.

Zašto ove dve vežbe?

Sa swingom i burpees-ima možete da napravite od sebe i sprintera i maratonca. Swing-om radite celu zadnju stranu tela, “core” odnosno jezgro tela ili “stomak”, mada “core” je pre unutrašnjost tela i mišići stabilizatori nego “six pack” ali nema veze sada, ne volim da koristim to “core” jer 90% ljudi koji koriste tu reč čak i ne znaju da objasne na čega se odnosi. Stabilizatori i rotatori tela, celog tela, rade prilikom izvođenja ove vežbe. To su oni mišići koji kada se napucaju ne daju onaj “VAAAAAAUUUU!” efekat, ali kada se pažljivije zagledate u ogledalo, primetićete da malo drugačije stojite, ramena su vam zabačena ka nazad malo više, jer mišići leđa bolje rade svoj posao, kukovi vam ne “padaju” prema napred, karlica više ne “prosipa” vodu prema napred, manje vas zateže zadnja strana butine, možete lakše da vežete pertle i tako to.
UniSex Fitness
Podlaktice, ramena, leđa od potiljka do zadnjice, zadnjica, zadnja loža, listovi, stopala, butine u kombinaciji sa onime gore što smo naveli, pa čak i mišići lica dok pravite grimase i mišići očne duplje koji pokušavaju da vam zadrže oči u lobanji, kako iste ne bi ispale napolje, sve to radi u toku izvođenja ove vežbe. Ako želite gomilu snage i mišića, snažni pokreti, 10 do 15 ponavljanja, maksimalnom brzinom, pauza između serija do 2 minuta, 4 do 5 serija. Ako želite “lakše” telo, bez mnogo mišića, i telo koje više podseća na maratonca, onda lagano izvođenje pokreta, 35+ ponavljanja po seriji, 4 do 5 serija, sa pauzama 2 do 3 minuta. Burpees-ima naglašavate malo više prednju stranu tela, odnosno, ruke, ramena, grudi, stomak, ali isto tako rade zadnjica i noge. Vežba sadrži dva čučnja, sklek i skok. Tako da lako možete zaključiti koji deo tela vam radi šta. Naravno, postoje razne varijacije ove vežbe, ova sa sklekom i skokom je najčešće korišćena varijanta vežbe. U obe spomenute vežbe, pluća vam rade pa rade, kako ih opteretite, tako će i raditi. Kako ih odmorite, tako isto će i raditi, za vas ili protiv vas. Radite određeni broj ponavljanja maksimalno brzo, vodeći računa o tehnici, kako bi se izbegla povreda leđa ili ramenog pojasa, napravite određenu pauzu, nastavite dalje. Postajete sprinter. Radite mnogo veći broj ponavljanja,lagano, manjim intenzitetom, vodeći računa o tehnici, kako bi se izbegla povreda, napravite određenu pauzu, nastavite dalje. Postajete maratonac. Za Vas i Vojvođanske Vesti, Vladimir Tepavac , trener

Ostavite odgovor