Винари из Риђице презадовољни годином

Овако је обележен дан када младо вино престаје да буде шира и почиње пијење. У целом свету то је трећи четвртак у новембру, јер се процењује да је процес врења завршен и да вина постају добра за конзумирање. Риђичани кажу да ће ова година у њиховом виногорју сигурно остати упамћена као једна од бољих.

„Ми смо имали идеално време, имали смо сунца. Грожђа су без проблема дошла за бербу са прилично шећера, знатно више него ранијих година. Нарочито мислим да су црвене сорте ове године знано слађе и обећавају јако добар квалитет. Бела ћемо видети, она су са мање киселина за сада“, објашњава Рајко Миланко, виноградар.

„Фаворит је сувињон Бланк, као и увек. Година је врхунска, дај боже да буде свака оваква“, каже Зоран Швељо, произвођач вина.

Риђички винари ове године произвели су око 35 хиљада литара вина. Квалитет је на првом месту, јер како кажу све је било идеално. Успех који је постигло вино Пино Гриђо на Европском фестивалу вина, ове године је само подстицај да наставе борбу за место на пробирљивом тржишту. Ако је судити по првом пробању, у томе су већ успели.

Ostavite odgovor