Završena 8. Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

Veoma posećenim završnim koncertom profesora i polaznika, osma Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund uspešno je privedena kraju večeras, 21. jula 2018. godine, u Klubu  „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Ovaj internacionalni muzički događaj zajednički je projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajićˮ.

U radu akademije, koja je počela 14. jula, učestvovala  su 82 polaznika iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Šapca, Valjeva, Pančeva, Splita, a njih desetoro došli su iz Dortmunda.

Svi oni zajedno, u dobrom raspoloženju i nezaboravnom druženju, imali su priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje. Neki od njih se već više puta vraćaju na ovu akademiju, a oni koji su do pre osam dana svirali jedan ili dva instrumenta, naučili su ovde da koriste još nekoliko.

Uoči večerašnjeg završnog koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada, Vesna Kaćanski, kazala je da je osam dana, koliko je trajala osma DŽez akademija, proteklo brzo u neprestanom učenju i muziciranju, priređena su tri „džem sešna“ i jedan koncert, a gosti su imali vremena da posete Petrovaradinsku tvrđavu i da razgledaju Novi Sad.

Eminentni profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda, imao je večeras, na rastanku, samo reči hvale za organizatore i učesnike akademije.

 – Možda džez nije najpopularnija muzika na svetu, ali je svakako jedan od najvažnijih „jezika“ zato što ga možemo svirati bilo gde, sami ili sa drugima, pa čak i bez instrumenata, samo pucketanjem prstiju – kazao je profesor Plat i izrazio nadu da će akademija okupiti više od stotinu džezera.

Potom su se Plat, njegovih osmoro kolega i njihovi učenici džeza latili instrumenata i počeo je nezaboravan završni koncert. Mladi džez muzičari, pred oduševljenom publikom, samouvereno su pokazali svoj talenat i svoje znanje u oblasti džez muziciranja koje su stekli tokom ovogodišnje akademije. Koncert koji je trajao gotovo dva sata, novosadska publika pozdravila je dugim aplauzima.

Sudeći po dobrom raspoloženju i emotivnom rastanku, profesori, polaznici i publika, s velikim nestrpljenjem čekaju naredno leto kako bi se družili na devetoj po redu Letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund.

Ostavite odgovor