Zdrava ishrana ne može da poništi posledice unosa previše soli na krvni pritisak, pokazalo je novo istraživanje.
Naučnici iz „Imperial“ koledža u Londonu i „Northwestern“ univerziteta, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Hypertension. Zbog toga naučnici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udeo soli u svojim proizvodima. Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Veruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli. Veruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način uticati na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska. Ranije su stručnjaci verovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti dejstvo većih količina soli u ishrani na krvni pritisak. Te namirnice, iako mogu uticati na snižavanje krvnog pritiska, ne poništavaju štetni uticaj soli, pokazuje novo istraživanje. U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, merena je težina i krvni pritisak. Naučnici su proučavali koncentraciju natrijuma i kalijuma u urinu. Natrijum je glavni sastojak soli, a kalijum, koga ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog pritiska. Naučnici su analizirali i 80 glavnih sastojaka ishrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog pritiska, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama. Otkrivena je vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma.