Ojačajte imunitet i poboljšajte koncentraciju

Tokom jeseni, kada kreće sezona virusa ali i, za mnoge od nas, novi talas obaveza, ponekad je teško ostati zdrav i fokusiran na nove zadatke. Možda za svoj umor i malaksalost krivite rana predavanja, preobimno gradivo i previše obaveza, ali šta ako vam kažemo da je mnogo verovatnije da se radi o padu imuniteta? Kada nam oslabi imunitet, oslabi i naš organizam, a to znači da se pre ili kasnije ova slabost odražava i na naše kognitivne sposobnosti. Neverovatno koliko je sve povezano, zar ne? No, postoji način da se sa svime ovim izborite, a mi ćemo vam otkriti i kako.

Uzroci pada imuniteta ‒ ko su krivci?

Ljudski organizam ne slabi tek tako. Međutim, poremetite malo svoj bioritam i odbrana se ruši kao kula od karata. Kada kažemo poremećaj bioritma, prvo na šta ciljamo je spavanje. To je nešto za šta smo svi krivi ‒ ostajemo do kasno, ustajemo rano, ako nešto treba da se nauči ili odradi, šta je lakše prvo žrtvovati, ako ne san. Međutim, to je velika greška. Ljudski organizam se noću regeneriše, a imunitet jača. Takođe, san je veoma bitan i za zdravu i oštru kognitivnu funkciju, jer naš mozak „sabira utiske‟ i priprema se da u novi dan uđe sa punim kapacitetima. Drugi veliki, a isto tako čest, krivac za pad imuniteta je loša ishrana. I pod ovim loša ne mislimo samo na kvalitet hrane koju unosite u organizam, već i na raspored obroka. Ako pogledate oko sebe, velike su šanse da ćete naći osobu koja neredovno jede, jede brzu hranu i to sve na brzaka, s nogu. A onda kada se ne hranite kako treba, prvo što strada je imunitet. Pored ovoga, na imunitet i vašu koncentraciju loše utiču i:
  • stres
  • loše navike (pušenje, alkohol)
  • nehigijena
  • manjak boravka u prirodi
  • manjak fizičke aktivnosti itd.

Kako se manifestuje slab imunitet?

Znamo svi da je ono prvo što dolazi sa slabim imunitetom grip ili prehlada, međutim, iznenadili biste se na koliko stvari zapravo utiče slab imunitet. Glavni sporedni efekat slabog imuniteta jeste i manjak koncentracije. Ovo se dešava jer telo iznenada troši previše energije kako bi ponovo pokrenulo usporeni imunitet, pa se usled ovakvog vanrednog stanja, manjak energije najpre oseća kroz umor i umanjenu kognitivnu funkciju. Iznenada vam se samo spava, nemate ni snage ni volje za bilo šta, a slušati nekoga kako priča o bilo čemu duže od dva minuta svojevrsni je izazov. Ko onda u takvoj situaciji da misli na učenje! No, to nije sve. Zbog slabog imuniteta, organizam je podložniji i drugim problemima. Na primer, slab imunitet će se manifestovati i kroz razne upale i infekcije, od kojih su ujedno i najčešće i najdosadnije ‒ bubuljice. Ukoliko već imate osetljivu i problematičnu kožu, može se desiti da se zbog slabog imuniteta pojavi herpes ili ekcem. Slab imunitet čini i da vam oslabi apetit, što onda pokreće pravo vrzino kolo jer bez pravilne ishrane i korisnih nutrijenata vaš imuni sistem i ne može ojačati.

Šta možete da uradite kada vam padnu imunitet i koncentracija?

OK, možda je bolje reći šta morate da uradite, jer svom organizmu svakako morate vi pomoći. Onda kada uhvatite prve simptome pada imuniteta, na njih možete delovati na više načina. Možete obezbediti organizmu korisne nutrijente uz pomoć hrane ili suplemenata, možete promeniti životne navike ili usvojiti neke aktivnosti koje će u budućnosti služiti da spreče pad imuniteta.

Ojačajte imunitet i poboljšajte koncentraciju hranom

Zdravlje na usta ulazi, istinu zbori ova poslovica. I jak imunitet i dobra koncentracija direktno zavise od hrane koju unosite u svoj organizam. Jednostavno, hrana u sebi sadrži nutrijente od kojih su neki neophodni za zdravu funkciju organizma. Onda kada ih u telu ima dovoljno, svi sistemi mogu da funkcionišu na odgovarajući način. Pre nego što pređemo na spisak hrane koju treba jesti, da raščistimo sa onom koju treba izbegavati. Pošto već govorimo o koncentraciji, prvo što svi mi koristimo kada nam je neophodno da se bolje koncentrišemo su razni stimulansi ‒ najčešće kafa i energetska pića. Ono što imamo da kažemo je kratko i jednostavno: umereno s kafom i ruke dalje od energetskih pića. Kafa ume da bude i dobra za organizam, ali od energetskih pića baš nemate neke vajde. Ona su puna šećera, a šećer je jedan od glavnih neprijatelja jakog imuniteta i organizma generalno. Takođe, izbegavajte i procesuiranu hranu u koju spada zapravo sve ono što svi volimo da grickamo ili pijemo u časovima dokolice. Dakle ništa gazirano, ništa brza hrana, ništa industrijske grickalice. Naprosto, ova hrana ne sadrži korisne nutrijente, ali zato sadrži brdo kalorija koje, kada se talože u organizmu, mogu dodatno da ga oslabe. Koja hrana, dakle, može ojačati vaš organizam?
  1. Vitamini. Rizikujemo da zvučimo kao apsolutno svaka mamai svaki lekar ikada, ali tako je ‒ vitamini su neophodni za jak imunitet i dobru koncentraciju. Svi sigurno znate da je vitamin C dobar za zdravlje, ali postoji čitav niz vitamina za jak imunitet i pravilnu kognitivnu funkciju. Sve ih redom možete naći u raznoj hrani, pre svega u voću i zelenom povrću.
  2. Cink. Iako ga često zanemarujemo, cink je neophodan našem organizmu kako bi pravilno funkcionisao. Gotovo svi procesi u ljudskom telu zavise od cinka, pa tako i imuni sistem i nivo koncentracije. Cinka ima u svoj hrani životinjskog porekla, ali i u integralni žitaricama i semenkama.
  3. Beli luk. Evo jednog nepopularnog rešenja, nesumnjivo. Iako nije baš najsrećnije rešenje kada je miris u pitanju, beli luk je pravo malo blago kada se radi o jačanju imuniteta. On je prirodni lek koji pomaže organizmu da se bori protiv virusa i bakterija.
  4. Jogurt. Možda vam to ne bi palo na pamet, ali jogurt je odlično oružje za jačanje organizma. Počnite dan čašom jogurta i obezbedićete svom organizmu pravu malu dozu energije. Jogurt sadrži probiotike i vitamin D koji su značajni za jak imunitet, a samim tim i indirektno pomažu bolju koncentraciju.
  5. Med. Još jedan moćan prirodni lek za gotovo sve bolesti je i med. Ukoliko svaki dan pojedete po kašičicu-dve meda, obezbedićete svom telu dovoljno nutrijenata da se bori protiv virusa i infekcija. Med ima jaka antibakterijska i probiotska svojstva, a obezbeđuje vam i dovoljno glukoze. Glukoza je, kaže se, gorivo za razmišljanje, pa eto načina da ujedno i poboljšate svoju koncentraciju.
  6. Biljni čaj. Čajevi su svakako prvo na šta se pomisli kada govorimo o prirodnim lekovima za bolesti, a oni vam mogu pomoći i da ojačate imunitet i poboljšate koncentraciju. Jednostavno je ‒ čajevi sadrže alkilamine, jedinjenja koja pomažu vašem imunitetu da se bori protiv infekcija. Ujedno, oni deluju umirujuće na nerve, pa mogu biti sjajno oružje protiv stresa. Štaviše, pošto sadrže određenu količinu kofeina i taurina, čajevi mogu delovati i kao prirodni stimulansi i poboljšati vašu koncentraciju onda kada vam je to smesta neophodno. Odlučite se za kamilicu ili zeleni čaj, koji su među najboljim čajevima za imunitet, ili neke druge čajeve ‒ sve je stvar ukusa.
  7. Đumbir. Sve više popularni đumbir može biti odličan način da ojačate imunitet. On dokazano deluje protiv upala, pa je odlično prirodno rešenje kada želite dase izborite sa gripom ili prehladom. Đumbir je ujedno i antioksidant, a oni su jedni od glavnih nutrijenata koji jačaju imuni sistem. U zavisnosti od želje, đumbir možete konzumirati kao čaj ili začin, a pošto se sjajno slaže sa gotovo svime, možete ga kombinovati sa raznom hranom.
  8. Kurkuma. Još jedan začin koji deluje na imunitet jeste kurkuma, o kojoj se još uvek ne govori dovoljno, ali samo sačekajte dok se za njena svojstva sazna. Glavno polje delovanja ove biljke je želudac, i to tako što obezbeđuje njegovu pravilnu funkciju. Želudac i žuč su prvo što reaguje na spoljašnje infekcije, pa kurkuma jača imunitet tako što se brine o ovim delovima imunog sistema. Ujedno, kurkuma podstiče i bolju koncentraciju jer funkcioniše kao prirodni detoksikant. Ona pomaže organizmu da se oslobodi toksina koji usporavaju funkciju mozga, pa vam tako pomaže da budete skoncentrisaniji i svesniji.
  9. Kokošja supa. Domaća supa sobra je za naš organizam u više pogleda, a jedan je i jačanje imunog sistema. Kokošja supa koja se kuvala sa kostima ima protivupalno dejstvo koje podstiče imunitet i pomaže mu da se bori sa mikrobima. Kako se bujon kombinuje sa drugim sastojcima (na primer, so, biber, peršun, crni luk, šargarepa itd.), domaća supa je pravi eliksir zdravlja jer sadrži kombinaciju koja će ojačati vaš imunitet.
  10. Pečurke. Još jedna hrana o kojoj se ne govori dovoljno kada je imunitet u pitanju su pečurke. One obiluju vitaminom D, cinkom i selenom, pa tako obezbeđuju vašem organizmu sve važne sastojke za borbu protiv virusa i bakterija. 

Uključite suplemente u ishranu

Za one koji nemaju dovoljno vremena da se posvete kvalitetnoj ishrani, dobro rešenje mogu biti i suplementi. Srećom, danas ih ima toliko da možete da birate, a možete ih piti kao tablete, kapsule, praškove, pa i sirupe. Ono što je bitno jeste da znate koje sve nutrijente jedan kvalitetan suplement treba da sadrži. Kako se najčešće radi o kompleksima vitamina i nutrijenata, treba odabrati najbolji, a u tome vam mogupomoći lekari ili farmaceuti. No, ne škodi da znate i sami šta u njima treba da se nađe. Dobar suplement će sadržati:
  • vitamine (pre svih A, C, D i E)
  • cink
  • selen
  • magnezijum
  • gvožđe.
Pored ovih, u zavisnosti od onoga što je konkretno vašem organizmu potrebno, suplementi mogu sadržati i druge sastojke. No, ovo su oni najbitniji.

Usvojite zdrave životne navike

Ruku pod ruku sa zdravom ishranom ide i menjanje životnog stila. No, nećemo se zaluđivati idejom da je u današnje vreme naročito moguće iz korena promeniti životni stil. Umesto toga, treba samo malo da korigujete svoje navike i naučite kako da one rade za vas i vaše zdravlje. Glavni neprijatelji jakog imuniteta i dobre koncentracije su poroci. Ove loše navike (a ciljamo na pušenje i alkohol pre svega) direktno ostavljaju posledice na organizam i slabe ga, što onda za rezultat ima slab imunitet i organizam sklon bolestima. Zato bi bilo bolje da ih svedete na minimum, ili još bolje ‒ potpuno izbacite. Za zdrav imunitet i kognitivnu funkciju, našem organizmu je neophodan i kvalitetan san. To u praksi znači zdravih 7-9 sati spavanja bez prestanka. Iako zvuči neizvodljivo, ovo se lako može postići, a poboljšanje ćete videti već nakon par dana. No, to ne znači da treba da preterate. Ukoliko previše spavate ili imate naviku da previše spavate i tokom dana, vi takođe remetite ritam svog organizma. Zato utvrdite zdrav ritam i držite ga se. ključ uvek leži u pridržavanju rasporeda koji ste zacrtali. Takođe, za jak imunitet i dobru koncentraciju, neophodno vam je i dovoljno fizičke aktivnosti. Iako je vreme za vežbanje još teže naći od vremena za spavanje, ne bi bilo loše da vam vežba bude prioritet, makar tri dana nedeljno. Jednostavno, organizam koji je stalno aktivan i u pokretu iznova se jača i tako podstiče imunitet da se bori sa uljezima koji bi da ga oslabe. Kognitivna funkcija i rasuđivanje se bistre, a primetićete i kako svojim zadacima pristupate sa više elana. Dobra vest je da kad kažemo fizička aktivnost, ne moslimo nužno na zahtevne programe vežbanja za koje će vam trebati i vremena i napora, ali i novca. Naprotiv, u vežbanje se računa i šetnja, pa eto sjajne ideje da uključite vežbanje u svoju rutinu. Šetnja može biti sjajan povod da okupite društvo, što je još jedna odlična navika za jačanje imuniteta i koncentracije. Mislite li da se šalimo? Naprotiv. Vreme provedeno sa prijateljima je bitno koliko za zdravu kognitivnu funkciju, toliko i za imunitet jer je ovo način da se oslobodite stresa, a ujedno i dođete u kontakt sa virusima i bakterijama. To sad zvuči da vas podstičemo da se razbolite, ali nije tako. Što više virusa i bakterija vaš imunitet sretne, to će biti pripremljeniji na njih kada ga napadnu, pa će biti u stanju da se uspešno odbrani. Šetnja je dobra i zbog toga što vas izlaže suncu, koje je takođe sjajan način da ojačate svoj organizam. Sunce je glavni izvor vitamina D koji je jednako važan i za vaš imunitet i za koncentraciju. Najbolje od svega je što vam to neće oduzeti previše vremena. Između 15 i 20 minuta na suncu dnevno je sasvim dovoljno da budete zdravi i koncentrisani.  

Ostavite odgovor