Svečano otvoreni 12. Antićevi dani

U organizaciji Skupštine grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, u sredu 13. marta, u Svečanoj sali novosadske Gradske kuće, otvoreni su 12. „Antićevi dani“ u znak sećanja na pesnika Miroslava Miku Antića (Mokrin, 1932 – Novi Sad, 1986). Ova manifestacija trajaće do petka, 15. marta. Ovogodišnje „Antićeve dane“ otvorio je gradonačelnik Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputio je direktor KCNS-a Bojan Panaotović. Svečanost je započeo Miodrag Petrović, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta koji je kazivao Antićevu pesmu „Ptica“ i na taj način podsetio zašto je Mika Antić i dalje jedan od najvoljenijih pesnika među svim generacijama.
Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da u Novom Sadu sećanje na omiljenog pesnika ne traje samo tri dana, nego svaki dan. Antićev duh, nastavio je gradonačelnik, i sve ono što je on predstavljao, osećamo svi mi koji smo odrastali uz njegove stihove, zaljubljivali se i patili uz njih.
– Vrlo je teško gradirati omiljene Antićeve stihove, ali izdvojiću ovom prilikom one koje je posvetio Novom Sadu u kontekstu  neomiljene obaveze plaćanja poreza, kada je na poreskoj prijavi napisao pesmu „Pehar“ posvećenu Novom Sadu i poslao. To ilustruje Antićev šarm, karakterističan ne samo za Novosađane nego i za one koji u naš grad dolaze i prihvataju ga kao svoj – kazao je Vučević. Osvrnuo se gradonačelnik i na činjenicu da je manifestacija „Antićevi dani“ ove godine oslabljena, jer nas je napustila legenda kulturne scene i bard književnosti dr Draško Ređep, ali to je, kazao je Vučević, obaveza više da se ova manifestacija i dalje neguje. Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović najavio je  da će 2021. godine „Antićevi dani“ biti jedna od središnjih tačaka Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.
– Kroz saradnju Kulturnog centra Novog Sada sa raznim ustanovama u regionu, upravo je manifestacija „Antićevi dani“ jedan od najtraženijih kulturnih sadržaja. Naš marketing menadžer Mirsad Avdić vratio se pre nekoliko dana iz Herceg Novog, u kojem su svi tamošnji mediji istakli da se u tom crnogorskom gradu Novi Sad predstavio briljantnim programom. To je potvrda da veliki pesnici, poput Mike Antića, pripadaju baštini mnogih naroda – poručio je Panaotović.
Svečanost je završena muzičkim programom u kojem su gitaristi  Miloš Zubac i Milan Korać izveli nekoliko numera komponovanih na Antićeve stihove, a članovi hora OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga svojim zvonkim glasovima otpevali su neke od poznatih stihova velikog pesnika.
     

Ostavite odgovor