Vise ne znaci i bolje

Više i jače ne znači i kvalitetnije
Više i jače ne znači i kvalitetnije. Vaše telo nije izašlo iz neke fabrike, pa da možete da ga forsirate dan – noć bez paute, a čak i da jeste, treba mu odmor i period za rehabilitaciju kad tad. Sve što radite u toku dana ili noći, doći će na naplatu, nešto već sutra ili za dva dana, a nešto možda tek za 10 godina. Ali stići će, u to budite uvereni.
Foto: Pixabay
Kada su vežbanje i treniranje u pitanju, najvažniji i najčešće zapostavljeni deo je upravo odmor. Ne rastu vam mišići i ne postajete zmajevi u toku treninga, nego u toku sna i oporavka koji usledi nakon treninga. Posvetite se više odmoru i oporavku od vežbanja i treniranja. Slobodno čak i preterajte sa oporavkom od treninga, popijte malo više vode, pojedite malo više hrane, spavajte malo duže, istežite se malo duže, idite na masažu, provedite malo više vremena pod tušem. Ako niste profesionalni sportisti, nemate šta da tražite u teretani svakog dana, pa čak i oni ne treniraju svakog dana, dajući svoj maksimum na treningu. Zna se vreme i mesto za to, to se radi na takmičenju. Kada oni to ne rade, zašto vi mislite da morate to da radite? Da bi bili kao oni? E tu nastaje problem. Da su oni to tako radili, ne bi postigli takve rezultate, izgoreli bi jako brzo i ceo proces bi pao u vodu. Zaista nema potrebe da provodite 4 ili 5 sati dnevno, svakog dana u teretani, sem ako niste profesionalac. Dva do četiri dana nedeljno, do 90 minuta po treningu, kada se dobro organizujete može da bude i više nego dovoljno za vas i vaše zdravlje. Opet, morate imati meru, upoznajte svoje telo, ako treba vodite dnevnik toga što ste radili na određenom treningu i zabeležite kako ste se osećali par sati nakon treninga i sutradan. Svaku promenu koju osetite na sebi, zapišite da vam se nađe za kasnije, tako ćete imati uvid u to da li ste bili dovoljno odmorni pre i posle treninga, kako ste tu noć nakon treninga spavali, da li ste dovoljno spavali i kada vam se javila upala mišića, da li ste imali neku tegobu ili ograničenje zbog treninga koji ste uradili.
Foto: Taco Fleur from Pexels.com
U slučaju da baš imate dovoljno slobodnog vremena ili preterano uživate u  fizičkoj aktivnosti, odaberite nešto novo i oprobajte se u tome. Naravno, nemojte da dajete svaki put svoj maksimum, naučite da se čuvate, da ne bi brzo sagoreli, kako u želji, tako i telom, jer oporovak može biti bespotrebno dug i težak. U redu je da se ponekad otkačite i jurnete punom parom ali, upoznajte svoje granice i budite oprezni. Sve što radite zavisi od vaših ciljeva, vaših želja i naravno, od vremena koje možete da izdvojite kako biste uradili to što ste naumili. Za Vas i Vojvođanske Vesti, Vladimir Tepavac , trener

Ostavite odgovor