1. DECEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Povodom obeležavanja svetskoj dana borbe protiv side, 1. decembra pod sloganom „Saznaj svoj status“ u 24 grada širom Srbije biće organizovane brojne preventivne aktivnosti. Ove godine u sklopu kampanje biće organizovano testiranje na HIV 1. decembra u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Kraljevu, kao i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. U Srbiji je od početka godine kod 130 osoba dijagnostikovana HIV infekcija, 41 osoba je obolela od side, a 12 je umrlo od posledica te bolesti, dok je u svetu krajem prošle godine sa virusom HIV-a živelo 37 miliona ljudi, a u toj godini je bilo 1,8 miliona novoinficiranih.
Prema podacima Instituta „Batut“, od početka epidemije 1985. godine do danas registrovano je 3.797 osoba zaraženih HIV-om u našoj zemlji, 1.943 su obolele od side, dok je 1.122 umrlo od te bolesti.
Treba napomenuti da se sa HIV-om može živeti, ako se dijagnoza uspostavi na vreme i ako se adekvatno leči. U Srbiji trenutno ima 2.562 osobe s dijagnostikovanom HIV infekcijom, a procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano tim virusom.
 
 

Ostavite odgovor