16. ОКТОБАР ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ ДАНИ МАКЕДОНСКОГ ОБРАЗОВАЊА У СРБИЈИ

Новинско издавачкa установa ,Македонски информативни и издавачки центар сутра на централном градском тргу у Новом Саду, у периоду између 11,00 и 14,00 часова, организује обележавање 16. октобра, Дана здраве хране, који се ове године обележава у целом свету под називом „Правилна исхрана од њиве до тањира“ Ова наша акција за циљ има истицање значаја ове врло одговорне сфере живота, посебно у обликовању живота младих, којима даје прва знања о здравој храни и припрема их за свет одраслих.Идеја је да се дође до Развоја свести и одговорног односа према здрављу, и има за циљ формирање здравих навика код ученика, који ће свим пролазницима делити бесплатне јабуке.

Светски дан здраве хране за нас у Новинско издавачкој установи ,Македонски информативни и издавачки центар представља и наставак пројекта који је пре месец дана кренуо из Суботице, преко Панчева, и Пландишта, да би данас био у Новом Саду под називом Дани македонског образовања у Србији“ који је подржан од стране Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог кроз средства из Буџетског фонда за националне мањине за програме и пројекте из области образовања у 2021. години. Наш програм односно „Караван образовања“.

Ми у Новинско издавачкој установи ,Македонски информативни и издавачки центар се увек трудимо да остваримо проактиван приступ, а ове године смо посебно срећни што је наша подршка усмерена тамо где је најпотребнија ђацима, тако да током планираних 10 дана пројекта у Новом Саду имамо идеју да се одржи изложба радова ђака који похађају македонски језик и њихови предлози како да се унапреди рад, размена искуства током процеса образовања на македонском, и почетак израде и припреме стратегије образовања на матерњем језику младих македонаца у Србији, такође у складу са датумом обележавања 16. октобра, Дана здраве хране,одржаће се и акција „Азбука здравих навика“ где ће Ученици који су у претходних месец дана учествовали су у пројектној настави и који су водили дневник здравих навика у коме су описивали шта су тога дана урадили да побољшају своје физичко, ментално, социјално здравље и које су здраве намирнице користили у исхрани, описати сва своја искуства, такође са осталим ђацима анализираћемо пирамиду исхране, рецитовати пригодне стихове, приказати ликовне радове на тему „Омиљено воће“ и за нас најважније покренућемо акцију: Воће за школску ужину једном недељно. У оквиру ове акције желимо да промовишемо да деца сваког понедељка у школу доносе воће и за време великог одмора уместо брзе хране једу воће.

Улагањем у образовање градимо бољу будућност за све нас као друштво, јер ће остати нешто што ће на дуге стазе обележити ову акцију и читав пројекат.

Новинско издавачкa установa

,Македонски информативни и издавачки центар