18. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ  „УХВАТИ ФИЛМ!“

              18. МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ  „УХВАТИ ФИЛМ!“

на тему инвалидности и одабраних филмовa чији су аутори/ке (глумци, сценаристи, режисери) особе са инвалидитетом.

               

Организатори: КРЕАТИВНО АФИРМАТИВНА ОРГАНИЗАЦИЈА Парнас, Нови Сад, Србија УДРУГА СПИРИТ, Ријека, Хрватска ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА ПАРТНЕР, Бања Лука, Босна и Херцеговина НЕВЛАДИНО УДРУЖЕЊЕ “АРТ 365”, Подгорица, Црна Гора -Уз логистичку подршку Културног центра Новог Сада

Филмски фестивал „Ухвати филм“ обухвата уређене филмске пројекције на тему инвалидности, као и пратеће програме. Битан део фестивала je и Филмски караван који укључује најавна гостовања, промоцију фестивала и постпродукцију.

Фестивал је започет у Новом Саду у Културном центру Новог Сада пре 18 година под именом „Ухвати са мном овај дан“. Затим је променио пун наслов (али не и суштину) у краћи – „Ухвати филм!“, да би због великог успеха и труда иницијатора и реализатора убрзо задобио велики међународни углед и подршку бројних партнера.

Фестивал је међународног карактера и реализује се у Новом Саду, а потом у Бањa Луци, Ријеци и Котору  са циљем информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене ставова људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота. Битан сегмент фестивала је подршка филмским редитељима/кама, сценаристима/кињама и глумцима који су особе са инвалидитетом да промовишу своје радове и достигнућа, те да препознају сопствене потенцијале, као и утицај на медије ради адекватнијег и политички коректнијег праћења активности и дешавања у којима учествују особе са инвалидитетом.

Чак 417 филмова са свих страна света пристигло је на конкурс за „Ухвати филм 2020“, а пред селекторком Маријом Чанак и жиријем био је тежак задатак – да одаберу оне најбоље, који то уметничким квалитетом, хуманошћу али и приступом теми инвалидности заслужују. Трајање филмова је до 30 минута, најмање DVD квалитета, биће титловани на СР/ХР/БиХ/ЦГ односно на енглеском језику, а Фестивал је приступачан и глувима: говорни сегменти ће се преводити на знаковни језик.

Изабрани филмови биће приказани у оквиру 18. Филмског фестивала „Ухвати филм!“ 23-27. септембра 2020. у Новом Саду и улазе у ужи избор за приказивање у Бањој Луци (БиХ), у Ријеци (ХР) и Котору (ЦГ) али и у оквиру касније постпродукције – Филмског каравана у бројним градовима наведених држава.

Пројекције ће бити одржаване уз стриктно придржавање свих мера Владе Србије у вези са пандемијом вируса Ковид-19

Најбољи филмови биће награђени плакетама и пласираће се директно на Фестивал европског и независног филма Еуро-Ин, који се одржава у Новом Саду током децембра.

Фестивал се ове године реализује у оквиру Калеидоскопа културе, једног од највећих програмских лукова пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Овогодишње издање у Новом Саду подржали су: Градска управа за културу Града Новог Сада, Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ерсте банка Србије и Културни центар Новог Сада. Програм по данима налази се на сајту Фестивала. Присусутво је слободно.

Директорка Фестивала је Милеса Милинковић. Поред плакете за најбољи филм, за најбољи сценарио и режију, стручни жири ће додељивати и специјалне плакете за доприносе на пољу инвалидности имајући у виду: Да ли/колико филм гледаоцима пружа алтернативни/другачији начин погледа на инвалидност? Колико је оригиналан приступ теми инвалидности? Колико је филм занимљив/привлачи пажњу/оставља утисак? Колико су избегнути стереотипи о инвалидности? Колико филм пружа нових информација о инвалидности?   Непосредан организатор и информације: КАО Парнас, С. Христића 37/2, 21 000 Нови Сад