23. Новосадски џез фестивал од 25. до 28. новембра

Љубитељи џеза поново на концертима уживо

Након веома успешног прошлогодишњег онлајн издања, Новосадски џез фестивал враћа се традицији уживања у џез музици уживо! Концертни програм 23. Новосадског џез фестивала биће одржан од 25. до 28. новембра у Малој сали, на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта, док ће уводни садржаји фестивала и музичке радионице бити одржани од 22. до 27. новембра на чак четири локације. Улазнице за главни концертни програм су у продаји на билетарници Културног центра Новог Сада до 25. новембра, а од 25. до 28. новембра улазнице је могуће купити на благајни Српског народног позоришта.

Овогодишњи џез фестивал представиће неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе ансамбли из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Као увод у сам фестивал и концертни програм, од 22. до 27. новембра, биће уприличене разне музичке радионице, као и изложба фотографија у различитим просторима као што су Културни центар Новог Сада, Културна станица Млин, Музичка школа „Исидор Бајић“ и Српско народно позориште. Радионице су припремила нека од највећих имена домаће џез сцене као што су Васил Хаџиманов, Иван Илић и Игор Молнар, неке од радионица предвиђене су за будуће џезере, за најмлађе које ће кроз креативне садржаје водити Светлана Цеца Палада, Јелена Допуђ и Јована Добријевић, док ће 25. новембра у Српском народном позоришту бити постављена и изложба фотографија аутора Владимира Величковића.

Прве вечери концертног програма, у четвртак, 25. новембра на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта наступиће Modern art Orchestra из Будимпеште у 19:30, а од 21:30 публика ће уживати у концерту састава из Новог Сада, Akshani Project.

Modern art Orchestra, предвођен најпознатијим мађарским трубачем, Корнелом Фекете Ковачем, широм света познат је по свом модерном приступу џез музици коју комбинују са поп, класичним и савременим правцима. Кроз сарадњу са бројним великим светским музичарима као што су Боб Минцер, Дејв Лајбман, Курт Елинг, Мајк Гарсон, New York Voices и други, постали су један од најперспективнијих џез оркестара данашњице. Новосадски квартет Akshani Project који од 2012. године публику инспирише да заплеше. Љубитељи мултижанровске музике имаће жељу да заплешу јер је свака нумера овог састава посвећена специфичном плесу као што је Танго, Мараби, Funk, DnB, Waltz

Другог дана фестивала, музички сладокусци ће имати прилику да прате концерте два квартета – Бојан Цветковић квартет од 19:30 и Лана Јањанин квартет у 21:30.

Први ауторски албум квартета, Joy, снимљен је у августу ове године. Бенд предводи пијаниста Бојан Цветковић, један од ангажованијих пијаниста новије џез генерације, на контрабасу је Давид Гегић, а на бубњевима Никола Бановић.

Лана Јањанин квартет у Нови Сад доноси џез, R’N’B и Soul звук у оригиналним нумерама које компонује сама Лана Јањанин, вокал, пијанисткиња и оснивач овог квартета. Свој јединствен звук и стил доноси уз Марка Ферлана, Лукаса Фелнера и Томажа Гајшта.

У суботу, 27. новембра из Љубљане, Новог Сада, Београда и Суботице у Српско народно позориште стиже састав Super sax 4 који наступа у 19:30, а концерт љубљанског Teo Collori & Momento Cigano заказан је за 21:30.

Super sax 4 приредиће публици снажну џез атмосферу уз вишеструко награђиване саксофонисте региона. Музичари Јасна Јовићевић, Адам Клем, Габор Бунфорд и Макс Кочетов представиће свој сјајан репертоар претпоследње вечери фестивала.

Teo Collori & Momento Cigano један је од водећих џез састава Европе. Њихов први албум Hot Club Piran добио је награду 2015. године на музичком порталу Музикобала, годину дана касније издавачка кућа Lowtemp (Граматик) издала је тај албум у Америци, а песма „Блед 1960“ са њихове друге плоче „Камерато Музиканте“ била је проглашена за најбољу песму 2018. године на радију Словенија. Треча плоча Molto Aligatore била је инспирација маестру Лојзету Крајнчану (диригент и аранжер RtvSlo Big Banda) да направи аранжмане за Биг Банд формацију. Teo Collori је тренутно на турнеји као солиста са најелитнијим џез оркестром у Словенији (Big Band RtvSlo) а уз њега наравно стижу и момци из групе Momento Cigano.

Овогодишњи Новосадски џез фестивал затварају Синан Алимановић квартет у 19:30 и Ненад Василић трио у 21:30.

Последње вечери фестивала наступиће сјајни квартет Синана Алимановића чији чланови стижу из Сарајева, Беча и Загреба. Вишеструко награђивани пијаниста, оргуљаш, композитор, аранжер, професор и босанскохерцеговачки џез амбассадор којег светски познати музичари сматрају музичарем светске класе стиже у Нови Сад са својим квартетом. Синан Алимановић био је члан Big Band-a РТВ Приштина и РТВ Сарајево, на такмичењу Made in New York Jazz Competition, 2013. године за композицију Лејла изабран је међу пет најбољих џез композитора света и уврштен у светски џез архив Jazz Music Archives. У септембру прошле године, издавачка кућа Miles High Records (New York), објавила је албум Sinan Alimanovic International Band – Лејла, снимљен у Trading 8s Recording студију, у власништву добитника награде Grammy, Криса Сулита.

У 21:30 наступиће Ненад Василић трио уз своју специфичну фузију европског џеза и импровизоване музике, обојене мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора уз који је одрастао и који га инспирише. Музика коју ствара у сталној је интеракцији са публиком, будући да годишње има преко 80 наступа на бројним међународним фестивалима, концертима са својим триом, соло наступима… Међу наступима издваја се и онај на Олимпијским играма у Лондону 2012. године, са пројектом „Река“, са певачицом Амиром Медуњанин и музичарима из југоисточне Европе.

Како је публика Новосадског џез фестивала навикла, специјална посластица биће традиционални Jam session у Позоришном клубу Трема сваке вечери након концертног програма, од 22:30 који ће уприличити House Band.

Улазнице за 23. издање фестивала су у продаји на билетарници Културног центра Новог Сада, у Католичкој порти број 5, по цени од 500 динара по дану (2 концерта) док је комплет улазница у продаји по цени од 1500 динара.

Више информација на број 062 791 120.