АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући амбасадора Републике Хрватске у Србији Њ.Е. Гордана Бакоту. Они су разговарали о питањима хрватске националне мањине у Новом Саду, заједничкој европској будућности, као и o другим темама које су од обостраног интереса. Апострофирано је да се значајни напори које улажу обе државе кроз рад и сарадњу, огледају у све бољим односима два народа и да се с тога бенефити добре комуникације два државна врха директно рефлектују и на локални ниво.

Градоначелник Вучевић је истакао да је Нови Сад, као мултинационална локална самоуправа, универзитетски центар и највећи град у Војводини, урадио много за права хрватске националне мањине, и да је на том пољу одлична сарадња са удружењима која заступају интересе хрватске заједнице у Србији. Првенствено је истакнут пројекат везан за обновуродне куће Бана Јелачића у подграђу Петроварадинске тврђаве, који подржава РепубликаСрбија, као и покрајинска и градска управа. У питању је пројекат од ширег друштвеног значаја, који ће имати далекосежне ефекте у будућности, и то у историјском, културном и туристичком контексту.

Novi Sad 01.03.2018 – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primiće u Gradskoj kući ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Gordana Bakotu.

Посебно је истакнута добра сарадња Новог Сада са градовима Загребом, Осијеком и Ријеком,која би се у наредном периоду требала интензивирати. Наглашено је да је важно радити на изналажењу нових модалитета у прекограничној сарадњи, односно стварању могућности за заједничко наступање ка фондовима Европске уније. Такође, речено је да је у контексту титуле којом се Нови Сад овенчао, а у питању је Европска престоница културе за 2021. годину, немерљив допринос сарадње и размене искуства са Ријеком која је исту престижну титулу освојила за 2020. годину.

Саговорници су истакли да је од прворазредног значаја за будућност побољшање шире демографске слике овог поднебља, конкретним стварањем услова за повећање квалитета живота младих, упркос великим изазовима. Они су закључили да постоје многи сегменти у којима се може интензивније сарађивати, посебно у области економије, културе и туризма, и указали на значај континуираног разговора о моделима проширења те сарадње.

Ostavite odgovor