ОБЕЛЕЖЕН 1. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Са циљем да се подигне

Са циљем да се подигне ниво свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода и других несрећа и опасности, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са начелницима управних округа и градоначелницима, обележава 1. март – Светски дан цивилне заштите. Тим поводом у седишту Јужнобачког управног округа одржана је свечана седница којој су присуствовали представници локалних самоуправа и оних институција које су у функцији цивилне заштите. Начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић истакао је да је цивилна заштита дуго била неправедно запостављена, међутим последњих неколико година интензивно се ради на подизању свести грађана, као и на организовању јединица цивилне заштите.

Присутнима се обратио и заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић који истакао да је цивилна заштита у Новом Саду на високом нивоу.

– Велики помак у сектору цивилне заштите десио се 2012. године када је започет процес образовања јединица цивилне заштите опште намене. За територију Града Новог Сада предвиђена су 72 вода јединице, са 2520 припадника. Град сваке године на директан или индиректан начин  улаже у опрему и обуку јединица цивилне заштите и утиче на подизање свести грађана о важности тог сектора. Ове године за те потребе издвојено је око 40 милиона динара. Надам се да неће бити много повода да друштво спозна колики је значај цивилне заштите, али битно је да превентивно делујемо – изјавио је Срђан Кружевић.

Оснаживање сектора цивилне заштите има за циљ да успостави правовремен и ефикасан одговор друштва на изазове и ризике, формирањем оперативнијих снага цивилне заштите које се могу добро опремити и обучити за деловање у ванредним ситуацијама. Начелник Управе за ванредне ситуације Драган Цветићанин је објаснио да Министарство за унутрашње послове Републике Србије преко Сектора за ванредне ситуације интензивно ради на том задатку.

-Формиране су специјализоване јединице, извршене су обуке свих припадника, сваке године се изводе тренинзи специјализованих јединица и сада можемо да кажемо да су оне спремне да реагују у ванредним ситуацијама. Те јединице су део интегрисаног система заштите и спасавања, уз постојеће снаге сектора и од великог је значаја да буду спремне да адекватно и правовремено реагују – рекао је Драган Цветићанин.

Ostavite odgovor