Autorski tekst sociologa Bojana Panaotovića za Borbu Ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan stvar interesa i korak u susret stabilizaciji i boljih odnosa u regionu, Abazović bi dobio podršku SAD za takav korak!

Panaotović za BORBU: Ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan stvar interesa i korak u susret stabilizaciji i boljih odnosa u regionu, Abazović bi dobio podršku SAD za takav korak! – Borba

 

Sociolog Bojan Panaotović kazao je za BORBU da je posjeta Edija Rame Crnoj gori između ostalih, ponovo pokrenula pitanje koje izaziva kontroverze i polemike a riječ je o inicijativi Otvoreni Balkan. Protivnici ove inicijative, dodaje, kao „krunski“ argument ističu da je riječ o Vučićevom velikosrpskom, hegemonističkom projektu koji ima za cilj da podjarmi države i narode u susjedstvu.

„O kakvom je nonsensu riječ najbolje govori činjenica da su dvije od tri članice ove inicijative, Sjeverna Makedonija i Albanija punopravne članice NATO kao i fakat da su najveći zagovornik ovog projekta SAD kao geopolitički igrač koji dominantno vuče konce na ovom podneblju. Ako slijedimo logiku kritičara Otvorenog Balkana može se donijeti zaključak da Vučić uživa podršku Amerike za svoj velikosrpski projekat i novu, proširenu Jugoslaviju pod srpskom čizmom“, podvlači Panaotović za BORBU.

Kako je kazao, Sjeverna Makedonija i Albanija, sljedstveno ovoj logici paranoje odlučile su da se prepuste Vučiću i budu dobrovoljna žrtvena jagnjad.

„Ako se fantazmagorije i paranoja ostave po strani jasno je da će u stvarnosti OB inicijativa koja je pospješila ekonomsku saradnju zemalja članica, olakšati putovanja i protok roba, ljudi i usluga, da je doprinijela rješavanju višedecenijskog otvorenog pitanja crkve u Severnoj Makedoniji, a što je najvažnije od svega, ona lidere država na tradicionalno nestabilnom i problematičnom Balkanu okuplja oko ideja mira, ekonomskog napretka i svakovrsne saradnje. Na primjer, i pored otvorenog i gorućeg problema Kosova i Metohije koji je prevashodno stvar albansko-srpskog viševjekovnog sukoba, svjedoci smo veoma dobrih odnosa Rame i Vučića. Upravo ova, naizgled paradoksalna činjenica, daje nadu i vjeru da je moguća bolja budućnost u miru i napretku a ne u krvi i ratovim“, jasan je Panaotović.

Sociolog za naš portal objašnjava da otuda najava Edija Rame da će se u Crnoj Gori održati sesija koja se tiče Otvorenog Balkana a to predstavlja dobru i pozitivnu vijest.

„Abazović koji je na ovu Raminu izjavu reagovao djelimično uzdržano, nema razloga za kolebljivost, strah i brigu i to iz više razloga. Najprije, protiv OB izjašnjava se takozvani komitski blok koji okuplja između 34 i 37% birača u Crnoj Gori. Partije 30. avgusta nalaze se na suprotnoj strani osim Demokrata i Evrope sad, koji su za sada uzdržani, ali su sva istraživanja pokazala da su birači ove dvije partije za ulazak Crne Gore u ovu regionalnu inicijativu. Takođe, većina partija Albanaca pridružila bi se bloku koji se zalaže za ulazak. Za razliku od, recimo, odluke o priznavanju *Kosova za koju je Duško Marković javno rekao da je velika većina građana Crne Gore bila protiv, ova odluka ne bi bila ruganje javnom mnjenju i nasilje nad demokratijom već bi bila u skladu sa željom većine birača“, kazao je Panaotović za BORBU.

Era korona virusa, PCR testova i vakcina pokazala je koliko je turizam ranjiva privredna grana i koliko prepreke i barijere mogu da budu fatalne, tvrdi sociolog i dodaje da suprotno rečenom olakšavanje putovanja, prelazaka granica i smanjenje troškova može samo da pospješi priliv turista, a koliko je to značajno za Crnu Goru suvišno je i elaborirati.

„Zvanična statistika za prošlu godinu pokazala je da su najbrojniji turisti u Crnoj Gori bili iz Srbije i BiH, a i turisti iz Albanije i *Kosova nisu zanemarljivi. Pametnom dosta. Ima građana u Crnoj Gori, doduše u velikoj manjini, koji su krajnje nesrećni zbog ovih brojki i ne bi žalili da BDP njihove zemlje padne na samo svjetsko dno, samo da ne gledaju mrske Srbe u svojoj zemlji. Koliko je ovo nezrelo, kratkovido i autodestruktivno, jasno je svakom ko ima malo mozga u glavi i digitron u ruci. Zamislite farmera iz Pljevalja koji donosi sir, kajmak i kisjelo mleko subotom na pijacu u Podgoricu i koji umjesto osmjeha i koncentracije na poslovnost i trgovačke manire, mrzovoljno, ispod oka i sa zlovoljom mjeri ko je depeesovac, ko deefovac, ko komita, ko Srbin, ko umjerenjak, ko lijep ko ružan… pa u zavisnosti od ličnih afiniteta nudi ili ne nudi sir! Takav bi brzo propao“, objašnjava sociolog.

Panaotović za BORBU objašnjava da je uspješan onaj koji je fokusiran na robu i na mušteriju.

„Ne zanima ga ko je kupac i čime se bavi ako je pristojan i ako dobro plaća… Slično rečenom, pitanje ulaska u Otvoreni Balkan nije stvar simpatija ili antipatija prema Vučiću ili Rami, već konkretnog proračuna i benefita a njih ima mnogo. Da nije tako Sjeverna Makedonija bi tokom ovih nekoliko godina propala i nestala. Uostalom, ako želite u EU i ne plašite se konkurencije Francuske, Njemačke i Italije, zar je moguće da se plašite konkurencije Srbije i Albanije? Ulazak u Otvoreni Balkan Crnoj Gori donosi samo korist i doprinosi regionalnoj stabilnosti i procesima pomirenja, sijanje straha da će ona nestati je širenje paranoje nalik onoj da će padom DPS-a nestati Crna Gora kakvu poznajemo. Svi smo svjedoci da je ona i dalje suverena država, članica NATO i kandidat za EU. Niko je nije pokorio i ona neće nestati. Abazović i Joković bi za eventualni odluku ulaska u OB imali podršku SAD i o tome belodano govore izjave Gabrijela Eskobara i Kristofera Hila. Uvođenjem Crne Gore u Otvoreni Balkan Abazović i Joković bi učinili istorijski iskorak ka procesima mira, dobrosusedstva i saradnje“, zaključio je Panaotović za BORBU.