Предавање Предрага Рајића на тему „АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ 2024. ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ 2024. ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ” (6. 3. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Када је у питању предизборна кампања за америчке изборе 2024. године, Рајић сматра да је Бајден своју кампању почео својим одласком у Кијев 20. фебруара 2023. године где је својим ненајављеним доласком ставио до знања колико му је битна победа у овом сукобу. Позитиван исход сукоба на територији Украјине дао би позитиван замах Бајденовој кампањи у америчкој јавности а негативан исход би свакако Трамп искористио и јавност окренуо против Бајдена окрививши његову администрацију за неуспех и цену коју ће морати САД да плати.

Нема сумње да ће се испред Демократске странке кандидовати Џозеф Бајден, као садашњи председник САД, и Рајић наглашава једну велику Бајденову предност. Он је лидер који не дели гласаче, најмање смета унутар странке, има добре односе са мањинама унутар државе и представља сигуран избор упркос разним спекулацијама везано за његово здравље које су у највећој мери чиста и монтирана лаж. Када је Републиканска странка у питању, сасвим је сигурно да ће се, пре свега на унутарстраначким изборима кандидовати Доналд Трамп. Међутим, постоји могућност да добије и противкандидата, Роналда Десантиса који би имао веома реалне шансе да победи Трампа јер је истински републиканац и конзерваивац што се за Трампа не може рећи. Рајић поставља питање да ли ће Десантис желети да цепа странку, до чега би сигурно дошло или ће стрпљиво градити своју страначку инфраструктуру до 2028. године када би се кандидовао за председника САД?