Camerata Academica 23. decembra u Gradskoj kući

Ciklus: Paviljon muzike

K O N C E R T

Camerata Academica

Solista: Dragan Đorđević, violončelo

Nedelja, 23. decembar 2018.

Gradska kuća, Svečana sala

20 časova

Ulaz je slobodan, dobro došli!

P R O G R A M

Heinrich Ignaz Franz von Biber

Battalia a 10

P.I. Čajkovski

Varijacije na Rokoko temu za violončelo i orkestar op. 33, aranžman za violončelo i gudače

Solista: Dragan Đorđević

Svetozar Nešić

Slow motion

Zoran Erić  

Cartoon

Bela Bartok

Rumunska narodna igra, aranžman za gudače

Foto: Emir Memedovski Dragan Đorđević – Suzuki Po opisima štampe i ocenama kritičara Dragan Đorđević je jedna od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije. Poznatiji kao Suzuki, Đorđević je svoj nadimak dobio zahvaljujući čuvenoj Suzuki metodi koja mu je pomogla u prvim muzičkim koracima kada je imao samo šest godina. Svoje muzičko obrazovanje je započeo sa violinom u Školi za muzičke talente u Ćupriji, ali dve godine kasnije opredeljuje se za violončelo. Nakon prvih časova sa prof. Reljom Ćetkovićem čelo ostaje njegov trajni izbor. Po završetku studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić, odlazi na Guildhallškolu za muziku i dramu, u klasu prof. Stefana Popova. Tokom boravka u Londonu dobija priliku da svira u jednom od najprestižnijih orkestara na svetu kao što je Londonski simfonijski orkestar, a bio je i gostujući solo čelista Kraljevske severne simfonije. Nakon upoznavanja sa čuvenim Jang-Čang Čoom 2002. godine odlučuje da nastavi specijalizaciju u njegovoj klasi na Visokoj školi za muziku u Esenu. Nakon nekoliko godina u Nemačkoj postaje dobitnik prestižne Počasne diplome, a istovremeno, kao veoma mlad muzičar imenovan je za profestora čela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedan od njegovih prioriteta je bilo usavršavanje izvođenja od najboljih svetskih čelista i muzičkih pedagoga kao što su Miša Majski, Boris Pergamenčikov, David Takeno, Nada Kecman i mnogi drugi. Uz ovakav kontinuirani rad i jedinstveni stil koji poseduje, vrlo rano postao je laureat međunarodnog takmičenja u Beogradu – Jeunesses Musicales, a kasnije i dobitnik brojnih specijalnih nagrada na međunarodnim takmičenjima poput Antonio Janigro i Markneurkirchen.
  1. godine, počastvovan pozivom maestra Valerija Gergieva, postaje gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Mariinskog teatra. Dve godine kasnije vraća se u Sankt Peterburg kako bi održao još jedan koncert, ali ovog puta publiku u sali Mariinskog teatra osvaja resitalom sa pijanistom Vladimirom Miloševićem.
Član je i DOUBLE SENS ansambla sa kojim redovno nastupa i snima za Dojče gramofon. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope (Holandija, Švedska, Belgija, Rumunija, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Bugarska, Francuska, Finska, Norveška, Monako….), u Americi, Velikoj Britaniji, Rusiji i Koreji. Suzuki kamernu muziku neguje kroz nastupe sa kvartetom Rubikon sa kojima je između ostalog gostovao na prestžnom City of London festivalu. Od inostranih festivala izvajaju se još BBC Proms, Festival D’averus Sur-oise, Sion Valais Shlomo Mintz Festival. U regionu nema bitnijeg festivala na kom Đorđević nije učestvovao – od BEMUS-a kada je 2016. godine izveo Šostakovičev koncert, preko Ohridskog letaLaureata Katje Popove, NIMUS, do Zagrebačkih ljetnih večeri, NOMUS, Kotor-Art i Čelo Fest u Beogradu, BELEF, ARLEM i fstivala Boljšoj. Nastupao je sa Bergische Symfoniker, Beogradskom filharmonijom, Kammer Philarmonie Amade, Simfonijskim orkestrom RTS, Kamerata Serbika, Bamber Chamber Orchestra, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Vojvođanskim simfoničarima, Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, Plevenskom filharmonijom, Kamernim orkestarom  Dušan Skovran… Sarađivao je sa umetnicima kao što su Šlomo Minc, Itamar Golan, Julijan Rahlin, Emil Tabakov, Tan Dun, Mihail Šerbahov, Roman Simović, Nemanja Radulović, Alena Baeva, Olga Sitkovecki, Ratimir Martinović, Minčo Minčev, Frančeska Dego, Džon Adams, En Šao,  Piter Skaltrop, Lesli Hauard i mnogi drugi. Vanredni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a od 2015. godine i  umetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Suzuki svira na  violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Ostavite odgovor