Циклус минијатура „Монолог” Лазара Шошевића од 9. августа у Ликовном салону

Циклус минијатура „Монолог” Лазара Шошевића биће отворен у понедељак 9. августа у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 23. августа.                                        

Монолог

Циклус минијатура

Минијатурни прикази интимизованих момената су садржај, како унутрашњег гласа ствараоца, тако и стварности проживљене кроз визуру различитих органских и неорганских форми. Интуитивним приступом, радови из циклуса Монолог граде један слојевити емоционални траг који представља неисцрпни извор различитих композиција, које се у виду бојених флека, неодређене гестом камуфлиране форме, цртежа и заједничком комбинацијом наведених елемената монументално повлаче у свет минуциозног. Игром материјала и ликовних елемената се интроспективно може проучити не само психолошко стање, већ и лични однос према стварању који је посебно обележио време пандемије.

Сугестивни карактер најчешће буде одређен јаким усецима аплицираних делова, те на тај начин ствара утисак да је реч о некаквом простору, био он ентеријер или екстеријер. Спона која спаја представу стварности са оним мање реалним, бива ухваћена у потреби да се додатном (не)колористичком интервенцијом истакне, најчешће у облику пажљиво промишљеног цртежа. Цртеж добија двојако значење, где поред конструктивног, постаје и акценат који спаја различите ликовне елементе. Док је цртеж пажљиво промишљен, колорит означава изражену потребу за експресивним и нагонским и као такав представља тренутно емоционално стање. Међутим, изражена експресивност се огледа у гесту, ритму и покрету, која диктира кружење невидљивог на начин да “oнo” буде део трансценденталног, баш као мала филозофска промишљања света која постоје како би и сам посматрач приступио интимним и асоцијативним сеансама. Узевши у обзир брзину времена у којем живимо, као и нагле промене које оно донело посебно у време пандемије ове форме представљају један недвосмислен доживљај, који у себи стапа сагледавање сопственог, унутрашњег бића, оног што је крхко и невидљиво на први поглед. Симбиоза реалног и оно мање реалног уз свеприсутну дозу луцидности, буди искрену поруку која делом ипак остаје мистична. Овакве специфичне форме стварају осећај кретања и стапања, и мећусобним прожимањем наглашавају изразиту тежњу за игром. Захваљујући њој, порука је да полазна идеја има свој пут и развој и да се као таква никада у поптуности не открива, јер су у њој изазов и снага да се увек понуди нешто ново и сваки пут поручи другачије.

Лазар Шошевић, 18. 6. 2021.

  Биографија Лазар Шошевић је рођен у Србији у граду Урошевцу 1992. године. Завршио Уметничку школу у Нишу 2011. године. Дипломирао је 2015. године на Факултету ликовних уметности у Нишу, на департману сликарства у класи професора Катарине Ђорђевић. Годину дана касније завршио је мастер-акадамеске студије на Факултету ликовних уметности у Нишу. Учествовао на многобројним ликовним колонијама како у земљи тако и у иностранству. Награђен је као најуспешнији млади сликар на ликовној колонији “Видовдан 2019“ , наградом „ Димитрије Поповић“ у Грачаници 2019 године. Приредио је пет самосталних изложби и учествовао је на преко двадесет колективних изложби како у земљи тако и у иностранству. Самосталне изложбе: 2020 – Велика Плана, Галерија ЦЗК “МАСУКА“, изложба минијатура ’’Монолог“ 2019 – Ћуприја, Галерија Музеја ‘’Хореум Марги- Равно“, изложба слика ’’Међусветови’’, 2019 – Крагујевац, Галерија АРТИУМ, изложба слика ’’Тајанствени свет“