ДАН ДРЖАВНОСТИ Република Србија данас, 15. фебруара на Сретење, прославља свој Дан државности.

У историји Србије, Сретење представља почетак борбе за ослобађање од Турака и пут ка независној држави. На данашњи дан 1804. године у Орашцу, донета је одлука о покретању српске револуције, а за вођу Првог српског устанка изабран је Карађорђе.

1835 донет је Сретењски устав, први модерни устав српске државе. Огроман је историјски значај једног од првих демократских устава не само у Србији, него и у Европи. Историчари наводе, да ће остати упамћено да је Србија имала један од најлибералнијих устава тог доба.

Током своје бурне историје, Србија је променила неколико уставних решења, а актуелни устав донет је 2006. године.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут. Управо због тога, Сретење се као Дан државности поново прославља од 2002. године према одлуци која је донета на заседању Скупштине Србије 10. јула 2001. године. Од 2012. године празнује се 15. и 16. фебруара.

Председник Србије, Александар Вучић, заказао је за данас састанке са лидерима Црне Горе и БиХ, поводом дешавања у тим државама, како би разговарали о изазовима са којима се српски народ сусреће у последње време.

Први састанак биће са српским представницима из Црне горе, а након тога, како је најављено из Председништва Србије, састанку ће присуствовати српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и патријарх СПЦ Иринеј.

Састанак ће почети у 11 х у Председништву Србије.

Председник Србије Александар Вучић данас ће поводом дана државности Србије – Сретења доделити и низ највиших државних одликовања, а међу одликованим су и председник Чешке Милош Земан и нобеловац Петар Хандке.

У Орашцу ће сутра бити одржана централна државна церемонија обележавања Сретења.