„ДАН ПОЉА ТРЕШЊЕ“ ПОЉОПРИВРЕДНЕ СТРУЧНЕ СЛУЖБЕ СОМБОР

„ДАН ПОЉА ТРЕШЊЕ“ ПОЉОПРИВРЕДНЕ СТРУЧНЕ СЛУЖБЕ СОМБОР

Члан Градског већа за област заштите животне средине Слободан Станић посетио је манифестацију „Дан поља трешње“ која је одржана у четвртак, 10. јуна у Каравукову.

„Дан поља трешње“ организовала је Пољопривредна стручна служба Сомбор у сарадњи са ЗЗ „Агродунав” Каравуково, а гости су имали прилику да обиђу сортне огледе трешње, леске и оглед Прогнозно извештајне службе, као и да се упознају са моделом заштите трешње у оквиру Прогнозно извештајне службе.

Скуп је са уводним речима поздравио директор ПСС Сомбор Владимир Сабадош. Он је подсетио да је воћњак трешње подигнут на парцели која је у власништву ПСС Сомбор средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду још 2012 године. Те године заснован је 1 hа трешње са 3 различите сорте (Cordia, Ferovia и Reginaна подлоизи Gizela 5), а у наредном периоду сопственим средствима подигнут је још 1,5 ха трешње са сортама (Grace Star, Sweet Sareta и Carmen, такође на подлози Gizela 5).

Воћњак је у функцији саветодавне службе и до сада је организовано више дана поља, радионица и сличних едукативних догађаја. Најбољи доказ за позитивне ефекте огледног воћњака је више од 40 hа нових засада трешње који су подигнути након 2015 године у региону који покрива ПСС Сомбор.

Извор: Град Сомбор