Nacionalni dan studenata

Dan studenata

Nacionalni dan studenata obeležava se danas, 4. aprila, u više gradova u Srbiji. U Novom Sadu će se edukativne, sportske i zabavne aktivnosti u najvećoj meri odvijati na prostoru između studentskih domova Slobodan Bajić i Veljko Vlahović.

Od 11 do 23 časa trajaće muzički program oko čuvene fontane ispred domova. U međuvremenu, posetioci će imati priliku da se oprobaju u stonom tenisu, šahu i pikadu. Pored toga, mogu  da osvoje nagrade i upoznaju se sa popustima  koje turističke  agencije nude za studentska putovanja.
U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata od 18 časova biće predstavljena studentska udruženja, njihov rad i doprinos društvu u poslednje dve decenije.

Događaj organizuju Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i Studentska unija Fakulteta tehničkih nauka SUFTN, uz podršku brojnih studentskih, omladinskih i strukovnih organizacija. Kako navode na svojoj fejsbuk stranici, ovo je prilika da studenti ukažu na sve probleme sa kojima se susreću, ali i da na lepši način obeleže ovaj dan.

Nacionalni dan studenata se obeležava u znak sećanja na velike studentske demostracije 1936. godine. Tada je poginuo student prava Žarko Marinović, boreći se sa svojim kolegama za poboljšanje materijalnog stanja studenata i očuvanje autonomij univerziteta.

Za Vojvođanske vesti: Dajana Grubišić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.