DAS DROGEN U KC LABU

Izložba umetničkog kolektiva ,,Das Drogen”
Izložba umetničkog kolektiva ,,Das Drogen” otvorena je 3. marta u Kulturnom centru Lab u Novom Sadu. Četiri autora okupljena oko istraživanja teme droge kroz ilustracije, imaju svoje specifične stilove ali i neke sličnosti u izrazu. Sa vrlo eksplicitnim porukama i motivima ali i kroz dodatne slojeve u radovima, izražavaju ono što njihov naziv opisuje – ,,Das Drogen”. Kako oni kažu, sve je nastalo kao kolaborativni projekat na fakultetu u Beogradu iz čega se dalje razvijaju u novim pravcima. U timu svako ima još neki svoj domen, muziku, video produkciju, animaciju i grafite. Smatraju da je upravo multimedijalnost i shvatanje šta je budućnost za ilustraciju i animaciju, veoma važno i da to nije nešto šta ćeš naučiti na fakultetu.
Foto: Katarina Brett
Radovi su ispunjeni motivima iz prirode, mešaju se tropska divljina, tigrovi, pelikani i palme sa gradskim pričama i ljudima. U ilustracije su uključena i nadrealna obeležja, drugačija perspektiva posmatranja prirode, ali i neke vrlo konkretne situacije iz urbanog života vezane za temu projekta. Pre početka izložbe je postojala mogućnost tetoviranja, na samoj izožbi se radilo štampanje printa na majici za šta je bio zadužen ,,Nešić print”, a muziku su miksali ,,Dve čađave dvocevke” i “Klika”. Iz Das Drogen kolektiva kažu: ,,Prezadovoljni smo ishodom, planiramo da napravimo projekat od svega ovoga, pošto je ovde i muzika, štampanje na majicama, a bilo je i tetoviranje, pa planiramo to da ponudimo galerijama, ovde i u Nemačkoj. “ A zašto droga, i šta poručuju? Kako opisuju, nisu za kriminal i šverc droge, kao ni za zloupotrebu marihuane, ali jesu za legalizaciju iste. Kako god bilo, kažu da to nije ono što im je cilj da istaknu svojim projektom i da tema nije zato nastala.
Foto: Katarina Brett
U zavisnosti od autora, neke se priče baziraju više na stvarnom životu a neke na imaginarnim dešavanjima i poimanju prirode. Kroz radove možemo da posmatramo drogu iz sociološkog ugla, kao nešto što ima određenu poziciju u društvu, ali i onaj aspekt koji jeste maštovita igra sa objektima i bojama na ilustracijama.

Za Vojvođanske vesti: Ena Entina Gucunski

Ostavite odgovor