ДЕЛЕГАЦИЈА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ПОСЕТИЛА МЕЂУНАРОДНИ „WORLD FOOD MOSCOW“ САЈАМ У РУСИЈИ

Делегација Покрајинске владе коју предводи покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић борави у дводневној посети Москви где је у току Међународни сајам пића и хране „World food Moscow“ .

Под покровитељством Покрајинске владе а у организацији Развојне агенције Војводине на овој сајамској манифестацији АП Војводина ће се на заједничком станду преставити своје производе из осам градова Војводине који су иначе потписници Споразума о заједничком наступу на великим сајамским манифестацијама са Развојном агенцијом Војводине.

Ове године на московском сајму  учшеће су узеле компаније Copa, Apple World, JSO, Хладњача Воћко,Patewski, Macval Tea, Polino Agrar, Lučić Group, Sweet Charry Lady, kao i Savez pčelarskih oranizacija Srbije. 

Секретар Бјелић оценио је да је Споразум о заједничком наступу на великим сајамским манифестацијама потписан 2017. представља додатни импулс свеукупно добрим, братским и пријатељким односима Србије и Руске Федереације те да Покрајинска влада активно унапређује  саарадњу са бројним руским областима на регионалном нивоу.

Он је подсетио да је  у периоду јануар-јул 2019. године извоз АПВ у Р. Федерацију остварен  у износу од 190, 6 милиона евра што представља 59% прошлогодишњег извоза, док увоз износи746,4 милиона евра што представља 61,4% оствареног увоза у односу на прошлу годину.

 

„Руске компаније су, на основу података које имамо из Развојне агенције Војводине, укупно уложиле 430 милиона евра и запошљавају 4.032 људи на територији АП Војводине.Велике сајамске манифестације попут ових прилика су за умрежавање пословних субјеката и оствраивање контаката који ће побољшати ову статистику“, поручио је секретар за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

 

Поред заједничког штанда сви излагачи представљени су у заједничкој брошури на енглеском и руском језику као и у заједничком промотивном филму.

 

Сајму u Mosкви који је у трајању од 24. до 27. септембра, осим чланова делегације Покрајинске владе  присуствују Директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, и директор сектора за промоцију Развојне агенције Војводине Оливера Ковачевић.