ДЕЛЕГАЦИЈА СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

ДЕЛЕГАЦИЈА СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима састао се са делегацијом Словачке Републике на чијем челу су били државни секретар Министарства спољних и европских послова Ингрид Броцкова и амбасадор Словачке Републике Њ. Е. Федор Росоха.

Званичници су разговарали о досадашњој плодотворној сарадњи две земље и важности словачке националне заједнице у Новом Саду, Војводини и Србији. Градоначелник Вучевић још једном се захвалио на подршци коју је Новом Саду пружила Словачка Република у борби против вируса Корона, нагласивши да је солидарност веома важна у временима када је друштво суочено са великим изазовом и када је угрожено здравље људи.

Он је такође рекао да словачка култура и традиција представљају део идентитета Новог Сада и чинe га оним што јесте, а то је мултинационална заједница која је светао пример када је реч о хармоничном суживоту и неговању различитости.

На састанку је оцењено да је веома добра идеја да се у Новом Саду формира обједињени Словачки културни центар, с обзиром на то да су у њему смештене важне установе Словака у области културе и просвете.

Представници Словачке Републике и Града констатовали су да постоји велики потенцијал за развијање сарадње, те да би на економском плану требало да буде појачана. Традиционално добри односи две земље, активна билатерална сарaдања и пуна подршка коју Словачка Република пружа Србији на путу ка Европској Унији оцењени су као повољно тлo за плодотворне заједничке пројекте на локалном нивоу.