ДИСТРИБУЦИЈА НОВИХ РЕСПИРАТОРА ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

ДИСТРИБУЦИЈА НОВИХ РЕСПИРАТОРА ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка магацина здравствене опреме код Старе Пазове, да је Србија ефикасније од многих земаља обезбедила маске и респираторе, за које је до сада издвојила 300 милиона евра.

Председник је обишао складиште медицинске опреме у   Крњешевцима заједно са директорком РФЗО Сањом Шкодрић, министром финансија Синишом Малим и директором БИА Братиславом Гашићем.

Он је истакао да се у великом магацину компаније „Милшпед груп“ налазе пакети у којима су респиратори, заштитна опрема – хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили и скафандери, капе, топломери и друго.

Вучић је навео да су ту и клинички респиратори, од којих ће десет бити транспортовано у Нови Пазар, уз напомену да имамо још 201 транспортни респиратор, док ће данас стићи 36 додатних.

Србија је успела да увезе више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски, нагласио је председник и указао на то да све велике земље са фантастичним здравственим системима и неупоредиво снажнијом економијом имају проблем са увозом маски.

Према његовим речима, следећи авион са опремом стиже у уторак, 7. априла, и од њега се највише очекује.

Вучић је пренео да су кинески стручњаци тражили да увеземо и 100 оксигенатора, што смо и учинили, објашњавајући да ти апарати служе за опоравак након што се пацијент скине са респиратора.

У овом складишту се, како је рекао, види колики су габарити робе која је допремљена и због чега су били потребни авиони „Ер Србије“.

Држава чини све што је у њеној могућности и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин. У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој медицинску опрему, добро смо се борили и наставићемо, поручио је он.

Председник је указао на то да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија, и то Ниш и Крагујевац као највећи центри, уз напомену да све опште болнице имају по клинички респиратор, а добиће и транспортне.

Такође, како је најавио, биће повећан број респиратора у Градској болници на Звездари, Земунска болница ће добити до 80, колико имају и разведених водова за гас, ВМЦ већ има 15, док укупно у КБЦ „Драгиша Мишовић“ има 156 респиратора.

Вучић је нагласио да је држава учинила све у борби против коронавируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.