Dokumentarni film „Linija života“ premijerno prikazan u KCNS

U petak, 17. maja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, premijerno je prikazan dokumentarni film „Linija života“ reditelja Darka Bajića. Projekciji je prisustvovao proslavljeni reditelj antologijskih filmova i serija (Crni bombarder, Balkanska pravila, Bićemo prvaci sveta, Zaboravljeni, Sivi dom…).

 

Film prati životnu priču čuvenog akademskog slikara i profesora Miloša Bajića, rediteljevog oca koji je svojom maštom i umetnošću pobedio smrt. Reč je o slikaru i osnivaču niza slikarskih kolonija u Vojvodini koga su okupatori tokom Drugog svetskog rata sa Akademije odveli u koncentracioni logor Mauthauzen.

Ovo je ujedno i priča o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, ali i o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i naprave porodice.

Uoči premijere kojoj su prisustvovali predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, urednik filmskog programa u KCNS Đorđe Kaćanski izrazio je zadovoljstvo što je autor Darko Bajić, izuzetni stvaralac naše kinematografije, napravio jedan film koji ne liči na njegova druga filmska ostvarenja.

– Darko Bajić se našao pred najtežim zadatkom – snimiti film o svom ocu o kojem sve znate. Miloš Bajić je izuzetna ličnost, patriota, umetnik koji je godinama bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti. Malo njih zna da Novi Sad ima ulicu koja nosi ime Miloša Bajića – rekao je Kaćanski.

Posle projekcije, reditelj Bajić se zahvalio novosadskoj publici na toplom prijemu njegovog filma. On je rekao da su naši preci sanjali o budućnosti i zato je veoma važno da se mi bavimo našim precima i našom istorijom.

– Ovaj film moja ekipa i ja smo dugo radili. Teško je napraviti film o svom ocu, a da ne pređete granicu patetike i čini mi se da sam uz pomoć svojih saradnika u tome uspeo – kazao je Bajić.

On je, zatim, predstavio deo ekipe: svoju sestru Jesenjinku koja se pojavljuje u filmu, kompozitora Dejana Pevića, scenaristu Tamaru Ćirić, dramaturga Kostu Peševskog, kamermana Zorana Milanovića i producentkinju, slikarevu unuku Dariju Bajić koja je pre nekoliko godina inicirala ideju o ovom filmu.

Zatim je u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održan razgovor sa rediteljem Darkom Bajićem. Takođe, predstavljena je knjiga „Monografija Miloša Bajića“, Save Stepanova.