ДРУГИ ВЕСПА СКУП У НОВОМ САДУ

Од петка 2. јуна до недеље 4. јуна одржава се други НС веспа скуп. Учесници се окупљају у Шпајзу салаша 137 на Тргу републике у петак, а главни део односно дефиле веспи се одиграва од 11 сати у суботу, након чега је на програму обилазак знаменитости, ручак, додела захвалница, забава, а у недељу је испраћај гостију. Скуп је у организацији Веспа клуба Нови Сад. Према речима Петра Арсића, председника клуба, прошле године је на првом сусрету било седамдесетак а ове године готово двеста учесника из целог региона, са гостима из бивше Југославије и Мађарске.

Чланови новосадског клуба, а тренутно их има 16 активних, имају редовна окупљања средом у свом простору или у Шпајзу салаша 137. Често се поставља питање, зашто баш веспа? Петар објашњава да овај мотор представља посебан животни стил „доче вита“, да је феноменалан осећај у вожњи. То је нека посебна љубав, и људи који возе веспу ретко имају само једну већ бар две или три, на пример колега из клуба има дванаест веспи. То практично значи једном веспа, увек веспа. Ми смо на овом скупу причали са учесником који је дошао из Задра на новој веспи. Он вози брзином око сто км на сат и сматра да је тако најоптималније и врло безбедно. И он је верни љубитељ који је досад променио десетак оваквих мотора.

Са Трга републике дефиле је кренуо око 11 сати кејом, па кроз Максима Ггорког, преко булевара цара Лазара до булевара Европе, па Футошком и Јеврејском, Михајла Пупина, преко моста Дуга и наставио према Сремским Карловцима где је за госте организована туристичка тура, обилазак. Ови скупови представљају за учеснике лепо дружење, упознавање и размену искустава. Поред тога за наше суграђане ово је занимљива атракција што се види по великом броју посетилаца који су дошли на трг да разгледају и фотографишу.

Тексти и фотографије: Ивана В.