ДВОРСКИ ТЕАТАР ОТВАРА 49. ИНФАНТ

КАРТЕ У ПРОДАЈИ У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Позната драма Госпођица Јулија у извођењу бечког дворског позоришта, Burgtheater званично ће отворити овогодишњи 49. ИНФАНТ, 10. септембра у 18 часова на сцени „Јован Ђорђевић” у Српском народном позоришту. Карте се могу купити на билетарници Позоришта по цени од 800, 1.000 и 1.500 динара.

Лета 1888. године Августу Стриндбергу уопште није требало много времена да напише Госпођицу Јулију. Драму је објавио на папиру између 22. јула и 10. августа, а у наредним недељама написао је свој чувени предговор: „Као модерни ликови који живе у добу транзиције, у сваком случају ужурбаније и хистеричније него у времену које му је претходило, описао сам своје фигуре као колебљивије и распадљивије од њихових претходника, мешавину старог и новог.ˮ Данас се поново налазимо у периоду транзиције, све мање безбедни и једнако изгубљени као Жан и Јулија.

„Бургтеатар је простор за живу уметничку размену са начинима размишљања и облицима изражавања изван наших унутрашњих и спољашњих граница и ограничења. То је простор екстрема – крајње контроверзан, изузетно разноврстан, изузетно ужурбан, крајње савремен, изузетно гласан, изузетно тих, крајње аустријски, изузетно интернационалан. И цео спектар друштва је позван да уђе у овај простор.” Тако Бургтеатар описује себе, а ми вас позивамо да ово проверите 10. септембра, када ће бити изведена драма Госпођица Јулија на Великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду.

Дворско позориште или Бургтеатар (нем. Burgtheater) најеминентније је аустријско и једно од најзначајнијих и најцењенијих позоришта немачког говорног подручја. Налази се у самом центру Беча, на Рингу, бечком булевару, наспрам градске Скупштине и недалеко од аустријског Парламента и главног Универзитета.

Првобитна стара сцена позоришта налазила се на Михаеловом тргу (нем. Michaelerplatz), почев од 1748. године, па све до свечаног отварања новог здања на Рингу 14. октобра 1888. године. Овим је бечки Бургтеатар друго најстарије позориште у Европи, након Француског театра (фр. Comédie-Française, Théâtre-Français).