ЕКОЛОШКИ ФЕСТИВАЛ „ЗЕЛЕНО, ВОЛИМ ТЕ ЗЕЛЕНО“ У ЗЕНИТУ

У новосадској књижари Зенит у Његошевој 24 одржава се први еколошки фестивал „Зелено, волим те зелено“ од 10. до 30. априла. Већ смо навикли на занимљива догађања на овом пријатном месту са богатом понудом књига где се такође може попити кафа или неко друго пиће.

Посетиоци могу погледати и купити радове примењених уметника, који од нуспроизвода стварају уметнине и дају им нову употребну вредност. Видели смо невероватне ташне од кесица смокија, чипса и кафе. Ту су торбе сашивене од завеса и прстење направљено од есцајга. Оловке и бојице од новина, као и еко бојанка. Од старих, употребљених материјала праве се туфери за лице за скидање шминке који се перу а од новина подметачи за чаше. Удружење „Наша кућа“ рециклира паклице цигарета.

Продаје се козметика, и то органски производи: стикови за усне, дезодоранси, шампони за косу у еколошкој амбалажи. Крпе и кесице од воска за паковање хране. Кућице за лутке од разних предмета који се не рециклирају. Накит од обојених љуски пистаћа или од топљене пластике. Лутке од старог материјала. Мајице и чарапе од органског памука. Све је еколошки и природни су материјали. А видели смо и сунђер од осушене тиквице.

Уз продајну изложбу уметничких дела, током фестивала ће бити организовано неколико креативних радионица на којима ће се излагачи укључивати онлајн и представљати своје производе. Такође, 22. априла на Дан планете Земље ће бити уприличена трибина „Еколошка интелигенција“. Биће речи о потреби да сви узмемо учешће у очувању природе и животне средине.

Зенит је прва „zero waste“ књижара у овом делу Европе, што подразумева да се више од 90% отпадног материјала рециклира. Месецима се баве овом темом, дају у рециклажу стакло, пластику, папир. Постоје различите врста папира које не могу да иду заједно. Пошто се све то откупљује идеја је да анимирају и комшије да се придруже а да прикупљена средства иду у добротворне сврхе путем хуманитарних организација. Чепови се посебно скупљају у већ добро познатој акцији „Чепом до осмеха“.

Сарађују са еколошки освешћеним појединцима и организацијама, као и са локалним уметницима. Чак су пронашли и ступили у контакт са фирмом у иностранству која рециклира опушке и прави од њих клупе за паркове. Остаци кафе као и воћа које се користи за цеђене сокове, могу да иду у компост. Једино фискални рачуни не смеју да се рециклирају и спадају у врло штетан отпад.

Са једне стране је спој њихових искустава који је отворио сасвим нови ниво размишљања. А са друге стране, када су кренули да организују фестивале дизајнера, схватили су да доста њих користи управо материјале који су еколошки. Тако су дошли на идеју да организују овај пионирски подухват. Појавили су се и термини као апциклажа када се користе постојећи материјали којима се мења намена док се код рециклаже материјал обрађује. Овај фестивал има комерцијални али и едукативни карактер. Циљ је да се скрене пажња на то да не мора баш све да се баци, већ може да има и неку другу намену и то на врло креативан начин. Позивамо заинтересоване да дођу и погледају производе, укључе се у трибину или радионице.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.