ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У МАЧЕВАЊУ ОД 16. ДО 21. ЈУНА У НОВОМ САДУ

Олимпијски шампиони и најбољи мачеваоци Европе

Олимпијски шампиони и најбољи мачеваоци Европе и света биће гости Новог Сада, од 16. до 21. јуна када се одржава Европско првенство у мачевању за сениоре. Тим поводом, у Медија центру СПЦ „Војводина“ одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, председник Мачевалачког савеза Србије Дејан Руски и директор ЈП СПЦ „Војводина“ Милан Јарић. Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин је изразио задовољство што је Нови Сад, након Европског првенства у каратеу и Спортскe олимпијаде школске омладине Војводине домаћин још једног великог такмичења.

-Нови Сад је стекао репутацију регионалног спортског центра, као град који има изузетне услове и капацитете и који се већ потврдио као добар домаћин великим спортским манифестацијама европског и светског ранга, у свим категоријама. У предстојећим данима, угостићемо најбоље мачеваоце Европе и света, а будући да у наш град долази око 500 такмичара из чак 38 земаља Европе, онда је јасно да поред спортског, ово такмичење има и значајан туристички и привредни карактер– изјавио је Огњен Цвјетићанин и позвао Новосађане да дођу на СПЕНС и подрже такмичаре који представљају Србију.

Европско првенство у мачевању организује Мачевалачки савез Србије, под покровитељством Републике Србије, Аутономне Покрајине Војводине и Града Новог Сада. Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез је истакао да је предуслов за организацију Европског првенства у мачевању за сениоре у Новом Саду била изварендна организација кадетског европског првенства, одржаног пре две године.

-Наш циљ је да покровитељством дамо подршку мачевању и тако допринесемо бољим условима и већем броју такмичара из Војводини. Будући да смо на пола олимпијског циклуса, надам се да ћемо до 2024. године имати још више квалитетних представника овог спорта – рекао је Владимир Батез.

Председник Мачевалачког савеза Србије Дејан Руски је додао да је Европско првенство у мачевању са 88 екипа и 447 такмичара најбројнији Европски шампионат у историји овог такмичења.  Свечано отварање првенства биће одржано 16. јуна, са почетком у 17.30 часова,  у Малој сали СПЦ „Војводина“. Дан пре почетка првенства, 15. јуна, одржаће се конгрес Европске конфедерације где ће се сакупити председници свих 45 чланица из целе Европе. Исте вечери ће на Петроварадинској тврђави бити одржана Свечана Академија, коју Мачевалачки савез Србије организује поводом великог јубилеја – обележавања 90 година постојања.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *